Mulți români vor rate mai mici prin negociere cu banca și cu IFN-urile. Număr record de cereri la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar

Inflația tot mai mare îi trimite pe români la bănci. Nu pentru credite, ci pentru reducerea ratelor. Mulţi vor să negocieze cu băncile şi IFN-urile scăderea sau chiar eliminarea unor comisioane. Numai anul trecut, potrivit statisticilor oficiale, valoarea totală a beneficiilor obţinute prin conciliere a urcat la două milioane de euro.

01 Februarie 2023, 19:27 (actualizat 01 Februarie 2023, 20:25) Știrile TVR |

Cei mai mulţi români care vor să negocieze cu băncile au credite în lei, cu dobânda variabilă. Indicele Robor la 3 luni a scăzut la 7,18%, dar se menține la valorile ridicate din vară.

IRCC e însă în creștere și va urca la 5,98% de la 1 aprilie.

De exemplu, rata unui credit ipotecar, pe 30 de ani, în valoare de 250.000 de lei, care depinde de IRCC, va fi mai mare cu aproape 50 de lei față de începutul anului și cu 700 de lei față de cât era acum un an.

Numai anul trecut, clienții au depus la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar, un număr record de peste 2.600 de cereri de conciliere cu bănci și IFN-uri.

Peste 1.000 de cereri au fost însă respinse, pe motiv că aveau drept scop radierea din Biroul de Credit.

Cu toate acestea, beneficiile totale obținute s-au ridicat la 2 milioane de euro, adică aproximativ 4.000 de euro pentru fiecare solicitant.

LIVIU FENOGHEN, director, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar: Adică marja de dobândă, este vorba despre diminuarea sau eliminarea unor comisioane, este vorba despre tăieri inclusiv din principal, adică din credit și în situații excepționale este vorba inclusiv de ștergeri integrale de creanță.

Interesul clienților de a negocia cu băncile e în creștere de la începutul anului. Conciliatorii spun că procedura e în favoarea clienților, dar și a creditorilor, pe motiv că astfel se evită procesele în instanță.

ALINA RADU, conciliator, Centrul Român de Soluţionare a Litigiilor în domeniul Bancar: Timpul este mult mai scurt, nu este nevoie ca acel consumator să suporte costuri. Cumva, așteptările ambelor părți, atât a consumatorilor cât și a băncii, este că fiecare trebuie să obțină ceva, cu care să fie mulțumit, dar nu poate obține totul.

Specialiștii le recomandă clienților să fie prudenţi, în condițiile în care dobânzile sunt în continuare ridicate.

ALEXANDRU PĂUNESCU, reprezentatul BNR în Colegiul de Coordonare al CSALB: Recomandarea mea este de a amâna cel puțin în acest an un credit pentru ipotecare sau cumpărarea unei mașini.

Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar a fost înființat de Guvern și funcționează din 2016. Serviciul de conciliere este gratuit.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 24°C 18°C
CLUJ 14°C 14°C
CONSTANTA 13°C 17°C
CRAIOVA 20°C 19°C
BRASOV 20°C 14°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI