Mugur Isărescu: Observăm o tendință de depreciere a leului, nu cu cifre mari, dar mai de durată

9 noiembrie 2017, 11:33

Mugur Isărescu a explicat că mai toți factorii au contribuit la aceasta creștere a inflației: excedent de cerere, presiunile evidente în ceea ce privește creșterea prețurilor de producție, majorarea tarifului la energie a contribuit de asemenea, creșterea relativ peste așteptări a cotației petrolului pe piețele internaționale, o majorare în plus peste creșterea accizei. De asemena la trendul ascendent al inflație a contribuit și deprecierea monedei naționale în raport cu euro.

Cu privire la evoluția cursului leului, Mugur Isărescu a spus că tendința de depreciere este mai de durată decât în cazul zlotului și forintului. Per total observăm o tendință de depreciere, nu cu cifre mari, dar mai de durată și este categoric asociată cu situația balanței de plăți (…) și aici avem o situație în deteriorare a balanței comerciale, cresc exporturile cu 9 % dar cresc importurile cu 11-12 %, a spus guvernatorul BNR.

Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere la 2,7% prognoza de inflație pentru finalul acestui an, a declarat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Prognoza anterioară indica o inflație de 1,9% în 2017.

Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,2%, similar prognozei anterioare, iar pentru finalul celui de-al treilea semestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,1%.

Conform BNR, depășirea limitei superioare a intervalului țintei în prima parte a anului 2018 se datorează în principal unor efecte statistice de bază asociate unor reduceri de taxe și impozite indirecte la începutul anului 2017, evoluției anticipate a componentelor exogene, dar și acumulării de presiuni inflaționiste asociate mediului intern, la nivelul inflației de bază.

Calculată la taxe constante, rata inflației va atinge 3,3% în decembrie 2017, 3,1% la sfârșitul anului viitor și 2,9% la orizontul prognozei, septembrie 2019.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite