Mugur Isărescu: Nu ne jucăm cu inflația, este o boală foarte periculoasă. Consultant fiscal: Abia din vara anului viitor și cel mai probabil în 2024 vom ajunge cât de cât la o stabilitate a prețurilor

Inflaţia se temperează uşor. Rata anuală în luna iulie s-a oprit la nivelul de 15%, scăderea fiind infimă faţă de luna trecută, arată statistica oficială. În topul scumpirilor s-au menţinut gazele, uleiul, cartofii și combustibilii. În aceste condiții, multe familii s-au obişnuit în ultimele luni să taie tot mai mult de pe lista de cumpărături. Inflația e boală periculoasă, spune și guvernatorul BNR, care este însă optimist că va fi ţinută sub control.

11 August 2022, 20:37 Știrile TVR |

De la 15,1% în iunie, inflația anuală a coborât nesemnificativ în iulie la 15%. Comparativ cu luna trecută, preţurile de consum au crescut cu 0,9%.

VEZI și Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR: Am fi avut 20% inflația dacă nu exista mecanismul de compensare a prețurilor la energie

Cele mai mari scumpiri sunt la ulei, cu peste 50%, dar și la pâine, pentru care trebuie să plătim cu 24% mai mult față de luna iulie a anului trecut.

Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 16%, produsele de morărit și panificație cu 23,29%, iar pentru făină plătim mai mult cu aproape 33%.

Dintre mărfurile nealimentare, primele în topul scumpirilor sunt gazele, cu 70%, însă în scădere față de nivelul atins în iunie, când scumpirea anuală s-a apropiat de 90%.

DATELE INS AICI

Pentru energia electrică, prețurile s-au mai temperat.

VEZI și Adrian Vasilescu, BNR: „Inflația mare în România vine din cauza modului nerezonabil în care s-a făcut liberalizarea la energie”

Și carburanții s-au scumpit într-un ritm mai puțin alert, arată calculele făcute pe un an.

Luna iulie este prima în care se simt efectele compensării prețului la motorină și la benzină. Practic, combustibilii s-au scumpit cu 35 de procente în luna iulie, mai puțin față de luna precedentă, iunie, când prețul crescuse cu 41%.

Economiștii atrag atenția însă că lupta cu inflația e doar la început.

Adrian Mitroi, consultant fiscal, analist economic: "Pe ansamblu acest 0,1 nu contează el foarte mult, este farmaceutic, dar oricum nu mai este 0,5 sau 1, indicând galopul nesănătos de inflație. (...) În sfârșit, vedem această temperare iunie pe iulie, semn bun că toate măsurile astea (...) se văd undeva în economie."

Adrian Negrescu, consultant fiscal: "Scumpirile vor continua, să nu ne așteptăm că prețurile să scadă, în niciun caz, de acum încolo, cel puțin în această iarnă și în prima parte a anului viitor, vom vedea scumpiri, cum ne spune și Banca Națională, de până în 10% va fi inflația, 10 - 12 - chiar 13%, abia din vara anului viitor și cel mai probabil în 2024 vom ajunge cât de cât la o stabilitate a prețurilor."

Se poate și mai rău de atât, spune guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu: "România a avut și inflație de 200-300% și mai rău poate să fie, bineînțeles. Nu ne jucăm cu inflația, este o boală foarte periculoasă, noi zicem că o aducem sub control."

Prognoza BNR arată că inflația se va apropia de 15% spre finalul anului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 23°C 21°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 15°C 13°C
CONSTANTA 20°C 18°C
CRAIOVA 20°C 18°C
BRASOV 14°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI