Mugur Isărescu: Majoritatea factorilor merg acum în sensul scăderii prețurilor de consum. BNR a revizuit prognoza de inflaţie la 7% pentru finalul anului şi la 4,2% pentru finele lui 2024

15 februarie 2023, 12:54

Rata inflației a ajuns la un platou  între 4,  în trimestrul IV în 2022 și apoi a coborât semnificativ în ianuarie 2023, determinând și au mai râmas de determinat partea de creștere a prețurilor, în special presiunile acumulate la nivelul prețurilor de producție, dar majoritatea factorilor merg acum în sensul scăderii prețurilor de consum, cât și a costurilor, a declarat Mugur Isărescu.

    BNR a revizuit descendent prognoza de inflaţie la 7% pentru finalul anului şi la 4,2% pentru finele lui 2024

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit descendent la 7% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 4,2% pentru sfârşitul lui 2024, potrivit datelor prezentate miercuri de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

BNR estima în noiembrie 2022 o inflaţie de 11,2% pentru finalul anului 2023.

Conform BNR, rata anuală a inflaţiei IPC este proiectată să urmeze o traiectorie continuu descendentă, menţinându-se însă la valori superioare intervalului ţintei centrale. Pentru anul curent, noua proiecţie a inflaţiei IPC este similară traiectoriei alternative, pe baza noii scheme de plafonare, prezentate la conferinţa din noiembrie 2022.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

BNR reacționează după mesajele deepfake cu Mugur Isărescu