Mugur Isărescu, audiat în Parlament: ROBOR-ul nu a fost manipulat, poate fi stabilit doar între bănci, dar nu este o înțelegere de tip cartelar

Dezbateri tensionate, presărate pe alocuri cu ironii, în Senat, unde s-a prezentat toată conducerea Băncii Naționale. Guvernatorul fusese invitat la audieri să răspundă unor acuzații grave. Mugur Isărescu a explicat încă o dată, cu cifrele pe masă, că "ROBOR nu este manipulat. Nu există o înțelegere de tip cartel între bănci". El nu exclude însă ca formula de calcul pentru ROBOR să se schimbe.

12 Februarie 2019, 11:51 (actualizat 12 Februarie 2019, 20:36) |
ROBOR, mărul discordiei în Parlament
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

După ce i-a refuzat de două ori, senatorii au reușit să-l convingă pe guvernatorul BNR să vină la Comisia Economică pentru o discuție despre sistemul bancar din România.

Senatorii și deputații și-au concentrat întrebările pe indicele în funcție de care sunt stabilite majoritatea ratelor în lei. Au vrut să afle cine și cum poate influența ROBOR-UL, care depășește în prezent 3 la sută.

Mugur Isărescu le-a transmis aleșilor că dobânzile pot fi mai mici dacă respectă 3 puncte clare.

Deși guvernatorul garantează că băncile nu se înțeleg între ele pentru a ține indicele ROBOR la un nivel ridicat, nu este exclus ca modul de calcul să se schimbe în perioada următoare.

Aleșii chiar par dispuși să dea o mână de ajutor Băncii Naționale și să opereze modificările legislative necesare ca astfel de situații să fie evitate pe viitor.

Mugur Isărescu l-a atatcat dur și pe consilierul premierului, Darius Vâlcov, despre care a susținut că aruncă în spațiul public cifre false.

Guvernatorul a avertizat că astfel de declarații pot decredibiliza Banca Națională, dar pot crea și alte probleme, cum ar fi deprecierea monedei naționale.

La şedinţă a participat şi şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, deşi nu este membru al comisiilor.

Mugur Isărescu:  Am venit împreună cu colegii mei din Consiliul de Administrație pentru că am observat că în opinia publică există o ușoară confuzie. Se crede că BNR este condusă de o singură persoană. Avem o conducere colectivă -guvernator, prim-viceguvernator, doi viceguvernatori și 5 membri ai CA. Responsabilitatea deciziilor luate este responsabilitatea acestui consiliu. De aceea suntem azi aici, nu ca să impresionăm.

Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, i-a cerut lui Mugur Isărescu să discute despre ROBOR pentru că este prima temă de discuţie. Este una care a suscitat mare interes. Aş vrea să vă întrebăm nişte lucruri şi dvs. să răspundeți, a spus Daniel Zamfir.

Guvernatorul BNR a răspuns: "Văd că aveți nelămuriri, să vă spun ce e ROBOR, e un indice al pieței monetare bancare. Băncile cotează între ele. Noi nu stăm într-un prepeleac şi spunem să facem cutare sau cutare, vedem care e situația reală monetară a fiecare bănci. Fiecare bancă, prin trezorierul ei, primește 2000 de plăți și face 6.000 de încasări. În funcție de ele și alte operațiuni are sau nu surplus de lichiditate. Unele au surplus, altele deficit. De asta se numeşte piaţă monetară interbancară".

ROBOR-ul se plimbă doar între 1,5% şi 3,5%, deoarece rata de politică monetară este de 2,5%, iar coridorul simetric este de plus/minus 1% faţă de aceasta, a subliniat Guvernatorul BNR.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament, că o cale pentru a avea dobânzi mai mici o reprezintă reducerea deficitului, transmiţându-i lui Şerban Nicolae că politicienii pot face acest lucru fiind ”cu bugetul în faţă”.

„Vreţi să fim cu dobânzi mai mici. Trebuie să reducem inflaţia, reducem deficitul, puteţi să faceţi asta, că sunteţi cu bugetul în faţă. (...)Nu putem să reducem dobânda şi ROBOR în jos, dacă nu reducem cel puţin aceşti trei indicatori”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, marţi, la audierea din Comisia economică din Parlament.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 12°C
IASI 10°C 11°C
CLUJ 7°C 10°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 9°C 11°C
BRASOV 9°C 10°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI