Mugur Isărescu: Am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective că nu suntem patrioți. Această instituție este făcută să spună adevărul și adevărul este dureros

11 februarie 2019, 11:28

Banca Naţională a României (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anunţat, luni, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a prezentat Raportul trimestrial asupra inflaţiei.

BNR estima în noiembrie 2018 o inflaţie de 2,9% pentru finalul acestui ani şi de 3,2% pentru 2020.

Declarații Mugur Isărescu:

– Oamenii noștri, o spun cu mândrie, sunt oameni care ar putea lucra in orice banca din Europa, sunt oameni foarte buni, cred că sunt și căutață. Este o precizare necesară, pentru că dânșii au avut o frustrare. M-au întrebat: „Noi pentru cine lucram? Și le-am spus: pentru România, Uniunea Europeană și pentru România în Euro. Păi, uitați , cineva ne-a spus ca suntem lipsiți de patriotism”. Le-am spus să nu ia în considerare aceste declarații.

– Din 2005 efectuăm acest raport, sunt patru pe an, înmulțiți cu vreo câți ani sunt sunt aproape 60 de rapoarte, toate au fost prezentate autorităților, Guvern, Parlament, sunt documente scrise, nu sunt vorbe.

– Formulări din acestea ca se joaca cineva cu dobânzile, ca le manipulează, că le duce în sus sau în jos cu scopuri absconse sunt mai mult decât periculoase. Pot fi tăiate de la rădăcina cu o simplă privire spre teancul de rapoarte. Am avut acestă intenție: Aduceți-le pe toate! Este dureros ca multi nici nu le citesc și ies in presa și fac diverse acuzații. Acestă acuză că cei 60 de inși nu au dovedit patriotism, prin faptul că sunt profesioniști este totuși o acuză la care trebuie să reflectăm cu toții.

– Pentru perioada care a trecut, rata de inflație a reintrat în intervalul de variație asociat țintei staționare, în linie cu prognoza noastră. În anul trecut, obiectivul principal al BNR, legat de stabilitatea prețurilor,  a fost atins după o evoluție care prin vara ne descuraja și pe noi. Am avut o politică corecta, bine echilibrată și am ajuns la acest rezultat. Ne-au ajutat și câțiva factori exteeni cum ar fi declinul puternic al costului țițeiului.

– S-a reușit stabilizarea anticipațiilor privind inflația, lucru mare. Publicul a avut încredere în această instituție.

– Cursul a fost relativ stabil, in ultima parte a anului a fost o variație de 0,1-0,4%.

Pare cu atât mai bizar ca pe la sfârșitul anului și începutul acestui an, am asistat la un atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioți. Noi suntem economiști, nu suntem nici sociologi, nici politicieni ca să promitem. Noi suntem economiști, datoria noastră este să spunem cât poate economia, ca să nu se rupă, cât poate să ducă economia în condiții de echilibru.

– Mulți consideră că facem aici scamatorii, dacă nu înțelege cineva noi explicam.

– Să scoată încă o ordonanță, că văd că le scoate ușor! Să spună acolo că de mâine sau de pe 1 martie să trăiască românii mai bine, mai bine și decât în Germania, că dacă nu, le punem o taxă.

– Această instituție este făcută și, d-aia este independentă, să spună adevărul și adevărul este dureros.

– Dl consilier economic al primului ministru nu vorbește în numele Băncii Naționale și nici nu poate să discute în numele BNR. Nici nu știu în numele cui vorbește de fapt.

-Deocamdată lucrurile stau bine în România, inflația este sub control, avem anticipații stabile. Dar vrem neapărat să le deteriorăm prin discursuri care nu își au rostul.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

China crește exporturile. Economia din întreaga lume se zdruncină

Analiza. Europa vs Statele Unite. Care economie este mai performantă