3.000 de cabinete de medicina familiei vor fi renovate și dotate prin PNRR. Valoarea totală a proiectului, peste 180 de milioane de euro, fără TVA

4 august 2022, 15:35

A fost bătaie pentru milioanele de euro din Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru modernizarea şi dotarea cabinetelor de medicina familiei. În doar 90 de minute, toate locurile din platforma de înscriere s-au ocupat.

Peste 180 de milioane de euro au fost puse la bătaie pentru a dota şi moderniza 3.000 de cabinete de medicina familiei. Trei sferturi sunt din zone defavorizate. Pentru alte 750 de locuri, înscrierile se fac pe o platformă specială. Toate locurile au fost ocupate în 90 de minute după startul de la ora 10.00. Medicii de familie au criticat Ministerul Sănătății, pentru că a publicat ultima instrucţiune la ora 09.00, iar selecţia se face după principiul „primul venit, primul servit”.

 

Dr. Raluca Zoițanu, președinta Federației Patronatelor Medicilor de Familie din România: „Cei mai mulți colegi aveau deja anexa completată cum s-au priceput, când au văzut în instrucțiune că trebuie completată altfel. Au trebuit să o modifice să o semneze iar electronic și s-o încarce în platformă. Înaceastă dimineață în acea instrucțiune s-a clarificat că, în cazurile de forță majoră, și aici este inclusă și pensionarea, nu doar decesul, poate fi totuși închis cabinetul fără transferarea banilor. Dar acest lucru s-ar putea să-i fi făcut pe mulți colegi aflați în pragul pensionării să nu aplice.”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Noi am fost extrem de transparenți, și suntem suntem în continuare, nu cred că am împiedicat pe cineva să depună aplicația. Pot să depună în continuare. Interesul văd că a scăzut după ora 11.30. Nu cred că e vreo problemă legată de vreun obstacol birocratic. Fiecare dintre aceste proiecte vor fi evaluate și, pe măsură ce se evaluează, dacă sunt proiecte care se resping, lista automat se completează. Eu sunt convins că primele 750 nu sunt perfecte și nu o să fie 750. O să mergem în continuare. Se va completa numărul de proiecte și până la atingerea valorii necesare atingerii pragului de finanțare.”

 

Pentru un cabinet medical se poate obţine o finanţare de până la 60.000 de euro. Medicul de familie poate cheltui până la 15.000 de euro pentru renovarea spaţiului. Cei mai mulţi bani, până la 45.000 de euro, pot fi investiţi în dotări şi echipamente foarte importante, care chiar pot face diferenţa între viaţă şi moarte, mai ales pentru bolnavii care ajung greu la controale medicale.

Medicii de familie îşi pot cumpăra, între altele, ecograf portabil, holter pentru tensiune, defibrilator, concentrator de oxigen şi monitor pentru funcţii vitale.

Dr. Raluca Zoițanu: „Aceste fonduri sunt extrem de utile, sunt ceea ce noi am cerut de peste un deceniu, să avem granturi de investiție, fonduri nerambursabile pentru cabinete, atât pentru a putea să ne renovăm cabinetele, în care cele mai multe primării nu au investit absolut deloc, cu foarte puține excepții, prin țară și, pentru a putea să ne cumpărăm echipamente cu care să putem să facem mai mult pentru pacienții noștri.”

Alexandru Rafila: „Dotarea cabinetelor de medicină de familie cu aceste echipamente este esențială pentru transformarea cabinetelor în furnizor de servicii medicale de complexitate mai mare, de care oamenii au nevoie, în sistem ambulatoriu.”

Proiectele trebuie implementate până la jumătatea lui mai, anul viitor. Sute de localităţi nu au însă nici măcar un medic de familie. Ministerul promite măsuri pentru a rezolva problema.

 

––

După ce Ministerul Sănătății a lansat de dimineață aplicația prin care astfel de cabinete se pot înscrie pe lista pentru aprobarea finanțării, într-o singură oră, toate cele 750 de locuri au fost ocupate. Alte 2.250 de cabinete au fost selectate deja de Ministerul Sănătății.

 

 

„Fiecare cabinet poate primi până la 60.000 de euro cu două componente: una de echipamente și alta de reabilitare. Prima, în valoare de 45.000 de euro, a doua – în valoare de maxim 15.000 de euro, decontabili direct celor care aplică pentru renovare. Evident că dotarea cabinetelor de medicină de familie cu aceste echipamente este esențială pentru transformarea cabinetelor în furnizor de servicii medicale de complexitate mai mare, de care oamenii au nevoie, în sistem ambulatoriu. O să dublăm acest efort și prin politica de dezvoltare a ambulatoriilor de specialitate. Data limita de implementare a proiectelor este 15 mai 2023”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

(w620) Informați

 

(w620) Informați

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie a criticat, joi dimineață, modul în care Ministerul Sănătății a comunicat despre apelul privind proiectele, susținând că instituția a publicat în această dimineață o instrucțiune cu informații utile pentru medicii de familie, dar datată 2 august a.c.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite