MS: Decizia nr. 578, înscrisă la cabinetul Andreei Moldovan într-un registru ”de mână”, numărul apare de două ori. A fost înființată Comisia pentru raportarea deceselor COVID

Ministerul Sănătăţii a precizat că, la nivelul său, "nu există un grup de lucru legal constituit" privind verificarea raportărilor zilnice referitoare la evoluţia pandemiei de COVID-19, acesta urmând să fie constituit luni în conformitate cu legislaţia în vigoare, iar premierul Florin Cîţu a dispus şi verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministru al Sănătăţii, precum şi de secretarii de stat în ultimele patru luni.

19 Aprilie 2021, 10:54 (actualizat 19 Aprilie 2021, 21:49) |
Comisii în numele adevărului despre pandemie
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE Premierul Florin Vasile Cîțu, ministru interimar al Sănătății,  a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, Ordinul ministrului Sănătății nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Din componența comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Institutului Național al Sănătății, Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și Departamentul pentru Situații de Urgență, precum și un reprezentant al Serciviului de Telecomunicații Speciale.

Printre atribuțiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 și a responsabilităților instituțiilor implicate, precum și identificarea potențialelor neconformități, corectarea lor și formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătățire a procesului de raportare și a calității datelor.
De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conținutului raportarilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 și să identifice corespondența dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

 

ACTUALIZARE Ministerul Sănătății a răspuns solicitării premierului de a verifica  existența numărului de înregistrare a documentului apărut în spațiul public, cu titlul ”Decizie” nr. 578 din data 12.04.2021 și a explicat că la cabinetul fostului secretar de stat Adreea Moldovan există un registru Intrare - Ieșire, în format de letric, de mână, în care numărul de înregistrare la care se face referire este scris de două ori, dintre care unul este atribuit deciziei mai sus menționate.

Ca urmare a solicitării Domnului Florin Cîțu, Prim – Ministrul României si ministrul interimar al Sănătății, de a verifica existența numărului de înregistrare a documentului apărut în spațiul public, cu titlul ”Decizie” nr. 578 din data 12.04.2021, Ministerul Sănătății face urmatoarea precizare:

Din consultarea registrului Intrare - Ieșire a corespondenței aferent cabinetului Doamnei Andreea Moldovan, reiese faptul că numărul de înregistrare nr. 578 din data 12.04.2021 este scris de două ori și fiecare mențiune are atribuit un document distinct, dintre care unul este atribuit deciziei mai sus menționate.

Menționăm că, registrul intrări – ieșiri este un carnet în care toate înregistrările, atât numerele de înregistrare cât și documentele aferente fiecărui număr de înregistrare sunt scrise în format letric, de mână, nu în format electronic”, se arată în comunicat.

(w500) Registru M

(w500) Registru M

______________

"Ministerul Sănătăţii face următoarele precizări în legătură cu înfiinţarea grupului de lucru privind verificarea raportărilor zilnice referitoare la evoluţia pandemiei COVID-19: În acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii. În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al Sănătăţii, a solicitat secretarilor de stat şi secretarului general al ministerului documentul de constituire a acestui grup de lucru şi un raport al activităţii desfăşurate. Atât secretarii de stat, cât şi secretarul general au comunicat în scris că nu deţin vreun document de constituire a acestui grup de lucru", se arată într-o informare a ministerului.

Potrivit ministerului, singurele elemente "concrete" menţionate în răspunsurile scrise cu privire la eventualitatea existenţei acestui grup de lucru sunt reprezentate "de o intenţie de constituire" şi "o menţiune" despre organizarea acestuia.

"În acelaşi timp, este evocată şi o eventuală întâlnire despre care se menţionează că nu a avut loc. Declaraţiile susţinute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că domnia sa nu cunoaşte legislaţia, atribuţiile ce revin funcţiei de ministru şi procedurile administrative. În conformitate cu legislaţia în vigoare, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii", se susţine în informare.

Ministerul Sănătăţii îi solicită lui Vlad Voiculescu "să înceteze diseminarea informaţiilor false în spaţiul public şi emiterea unor ipoteze lipsite de fundament".

Conform ministerului, decizia emisă de fostul secretar de stat Andreea Moldovan privind constituirea acestui grup de lucru "nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ".

"Concret, decizia emisă de doamna Andreea Moldovan, fost secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, privind constituirea acestui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ. Totuşi, deşi acestea sunt prevederile legislaţiei în vigoare, domnia sa emite un astfel de document. De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru să fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidenţial, ipoteză acreditată în spaţiul public, în condiţiile în care o astfel de abordare este în contradicţie cu principiile transparenţei şi comunicării instituţionale susţinute de Ministerul Sănătăţii", se explică în informarea Ministerului Sănătăţii.

Potrivit acesteia, "suplimentar", premierul Florin Cîţu a dispus şi verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministru al Sănătăţii, precum şi de secretarii de stat în ultimele patru luni.

În cursul zilei de luni, va fi constituit un grup de lucru în conformitate cu legislaţia în vigoare, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

"În concluzie, întrucât în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, (...) în cursul zilei de astăzi va fi constituit un grup de lucru în conformitate cu legislaţia în vigoare",
se precizează informare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 6°C
IASI 3°C -1°C
CLUJ 2°C 3°C
CONSTANTA 14°C 7°C
CRAIOVA 5°C 7°C
BRASOV 5°C 3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI