Movilele misterioase vechi de 2.000 de ani din SUA

Hopewell Ceremonial Earthworks
Hopewell Ceremonial Earthworks
13 decembrie 2022, 14:26

Redăm articolul semnat de Brandon Withrow.

***

Frunzele de toamnă trosneau sub picioarele noastre în timp ce zeci de turiști entuziasmați, printre care eu, pășeam pe urmele unui ghid de-a lungul unei movile ierboase. Ne-am oprit la intrarea într-un cerc acoperit cu gazon, format de un zid de pământ ridicat. Eram la The Octagon, parte a Hopewell Ceremonial Earthworks, o rețea mare de dealuri construite manual pe tot teritoriul centrului și sudului Ohio, cu 2000 de ani în urmă. Băștinașii parcurgeau sute de kilometri până la The Octagon, adunându-se regulat pentru ritualuri colective și venerație.

„Aici a fost un fel de loc pentru purificare”, a concretizat ghidul nostru Brad Lepper, arheologul principal al Ohio History Connection’s World Heritate Program (OHC), arătând cercul. M-am uitat înăuntru și am văzut o peluză întreținută perfect – o zonă verde pentru golf. Un steag înalt marca gaura din centru.

Octagonul este folosit acum ca teren de golf.

Toate acest lucrări ceremoniale, preistorice, de terasament din Ohio au fost create de ceea ce acum se numește Hopewell Culture, o rețea de societăți amerindiene care s-au adunat din locuri îndepărtate ca Montana și golful Mexic, între secolele I și V î.Hr și au fost interconectate de o serie de rute comerciale. Lucrările lor de terasament din Ohio constau în forme geometrice precum cercuri, pătrate și octogoni – care erau adesea conectate între ele. Abia acum arheologii încep să înțeleagă nivelul de sofisticare ale acestor minuni inginerești.

Construite cu o precizie matematică uluitoare, și ținând cont de o aliniere astronomică complexă, acestea sunt cele mai mari lucrări geometrice de terasament din lume care nu au fost construite ca fortificații sau structuri defensive. Deși majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată de aceste locuri sau de constructorii lor, asta s-ar putea schimba.

Departamentul de Interne al Statelor Unite a nominalizat opt lucrări de terasament din Hopewell la Patrimoniul Mondial Unesco din 2023. Acestea includ The Great Circle și The Octagon din Newark, Ohio, precum și primul parc de stat din Ohio, Fort Ancient (nu este de fapt un fort). Celelalte cinci sunt parte a Parcului Național de Istorie și Cultură Hopewell: Mound City, Hopeton Earthworks, High Bank Works, Hopewell Mound Group și Seip Earthworks.

Lepper mi-a povestit că Octagonul și The Great Circle au fost mai mari, o singură structură Hopewell întinzându-se pe o distanță de 4.5 de metri pătrați și fiind conectată la o serie de drumuri împrejmuite de ziduri de pământ. Plimbându-te în aceste locuri astăzi, poți ajunge copleșit de proporțiile acestora. The Great Circle, unde este amplasat muzeul Hopewell Ceremonial Earthworks, are un diametru de 370 de metri. Pereții săi au patru metri înălțime și au interiorul împrejmuit de un șanț adânc. The Great Circle a fost odată conectat la situri rectangulare și eliptice de înhumare , și doar o parte din pătrat este vizibilă în prezent. The Octagon cuprinde 50 de hectare și este atașat de cele 20 de hectare ale Observatory Circle-ului, un cerc mare de terasament pentru întâlniri și ritualuri legate de observarea cerului nocturn.

„Patru colosseumuri romane pot încăpea în Octagon”, mi-a spus Lepper. Stonehenge ar încăpea doar în acel cerc mic care servește drept zona din jurul gaurei pentru mingea de golf. A mai zis că în urmă cu 2.000 de ani, lucrătorii băștinași au construit aceste lucrări de terasament fără ustensile moderne, săpând pământul cu bețe ascuțite și ducând-ul în coșuri de răchită, pe spate. Potrivit unei estimări, ei au dislocat șapte milione de metri cub de pământ.

În orice caz, succesul Hopewell Culture nu constă în crearea figurilor mari, precise, pe care au făcut-o fără perspectiva aeriană oferită de dealuri. De asemenea, ei au încorporat un soi de geometrie ascunsă în aceste structuri. Până la măsurarea și compararea movilelor, se credea că acești constructori nu dețineau nici o sofisticare matematică sau geometrică, întrucât nu existau documente scrise care să ateste nivelul lor de cunoștințe. Eventual, a fost descoperit faptul că ei au făcut măsurări riguroase ale lucrărilor de terasament, și le-au conectat în moduri ingenioase.

Lepper a explicat că circumferința The Great Circle “este egală cu perimetrul pătratului perfect la care a fost conectat” și că “aria pătratului perfect este echivalentă cu aria (Observatory Circle) care este la rândul său conectat cu The Octagon.”

A adăugat: „Dacă desenezi un pătrat în interiorul The Octagon trasând o linie în colțurile opuse sale opuse, fețele pătratului (321m) sunt egale cu diametrul cercului care e atașat la (321m)”.

Exemple de aceste interferențe între lucrări de terasament au fost găsite în repetate rânduri de arheologi. Potrivit lui Lepper, măsura de 321m, în jumătate sau dublată, este găsită în alte lucrări indigene de terasament din țară, și a servit drept o unitate de măsură comună.

Deși cunoștințele geometrice și matematice ale Hopewell Culture au uimit savanții, în urma mai mulor cercetări transpare încă un nivel de sofisticare: alinierea astronomică.

În anii 80, doi profesori din colegiul Earlham din Indiana, Ray Hively (un fizician și astronom) și Robert Horn (un filozof), au decis să viziteze The Octagon și construcția conexă a Observatory Circle-ului. În contextul în care monumentele astronomice ca Stonenhenge au primit multă atenție, ei s-au întrebat dacă aceste lucrări de terasament sunt de asemenea subordonate unui calendar solar.

Hively și Horn n-au găsit conexiuni solare, dar au luat în calcul un obiectiv alternativ: ciclul lunar.

„Am crezut că alinierile lunare deliberate sunt improbabile în Newark”, au scris ei, pentru că soarele poate fi monitorizat pe parcursul unui an, un ciclu lunar complet durând 18,6 ani. Chiar și așa, ciclul lunar părea să corespundă poziției Observatory Mound din The Observatory Circle. Acolo, poți privi răsăritul lunii exact deasupra centrului The Octagon o dată la fiecare 18,6 ani.

„Alinierile astronomice sunt relevante și utile doar dacă stabilesc cumva niște legături între orbitele celeste și sisteme de valori și viziuni ale vieții”, explică Timothy Darvill, profesor de arheologie la universitatea Bournemouth, care a cercetat Stonehenge-ul și Hopewell Ceremonial Earthworks. „Ceremoniile bazate pe observarea cerului puteau avea o funcție secundară în ce privește încurajarea sentimentului de apartenență la o comunitate.”

Comunitatea și cultura străveche sunt o parte a cererii de incluziune la Unesco.

Un sit Unesco trebuie să demonstreze că are o „valoare universală excepțională”, susține Jennifer Aultman, directoarea locurilor istorice și muzeelor la Ohio History Connection și la Ohio lead for Unesco Consideration. Un criteriu, detaliază ea, „este ca acestea să fie capodopere ale geniului creativ uman”, iar în acest caz caracteristicile matematice, geometrice și astronomice sunt importante. Alt criteriu, „ar fi ca ele să fie testamente excepționale ale tradiției culturale care le-a produs.”

Aultamn explică: “Chiar poți înțelege ceva despre viețile oamenilor și despre ce a contat pentru ei doar privind, și învățând, despre lucrările de terasament.”

De exemplu, luna este în mod evident foarte importantă pentru cultura Hopewell. Darvill mi-a spus că, în anumite culturi, „soarele, luna… sunt considerate deținătoare de putere asupra a ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Așadar, corpurile celeste sunt adesea deificate, iar în acest mod puterea lor este justificată și raționalizată.” Prin urmare, este foarte probabil ca luna să fi fost o zeitate pentru cei care se adunau pe movile.

„Pământul pe care-l cunoaștem ca Ohio este casa unui număr extraordinar de lucrări de terasament construite de locuitorii aborigeni ai acestei regiuni cu mii de ani în urmă”, povestește Megan Wood, directoarea executivă și CEO al Ohio History Connection. Deși nu toate lucrările de terasament din Ohio sunt neapărat movile Hopewell, precum movila Serpent Mound Historical Site, aliniată solar, în Peebles, Ohio – Wood le vede pe toate ca  „realizări culturale indigene”.

Întrucât Cultura Hopewell nu a lăsat documente scrise, doar lucrările de terasament și câteva obiecte recuperate din acestea servesc drept ultimul lor testament cultural. În timp ce excavările arheologice continuă în anumite zone, obiecte ca trabucuri ritualice și o mică statuie din piatră a unui șaman purtând piele de urs și ținând un craniu uman, intitulat „The Shaman of Newark”, au fost găsite. Aceste lucrări de terasament au fost locuri de întrunire și nu sate, iar artefactele care indică locurile de unde acești băștinași veneau au fost descoperite, precum pipe-efigii, o placă craniană din cupru și un cuțit obsidian.

Totuși, după ce Cultura Hopewell a început să dispară gradual, începând cu sec 5 î.Hr, alte popopoare indigene au preluat funcția lor de îngrijitori ai acestui loc. Unele dintre grupurile respective a fost tribul Shawnee, care considera Ohio casă înainte să fie alungat spre vestul fluviului Mississippi în anii 1830.

„Poate că nu deținem responsabilitatea construirii sau creării lor, dar știu că strămoșii noștri au trăit aici, și că strămoșii mei au protejat și respectat aceste locuri’, susține șefa Glenna Wallace a tribului Eastern Shawnee din Oklahoma, care crede că alte triburi trebuie să joace un rol în protejarea viitorului lucrărilor de terasament Hopewell și în promovarea importanței lor culturale.

În orice caz, primirea statutului Unesco este un proces birocratic difícil. Stând pe pământul deținut de OHC, The Octagon este sub controlul la The Moundbuilders Country Club. Clubul negociază un contract de închiriere fără precedent până în 2078 și permite vizitatorilor să se plimbe pe movile doar de patru ori pe an. În restul timpului, vizitatorii pot accesa platforma unei parcări auto pentru a privi o secțiune foarte mică a proprietății. Actualmente, OHC-ul a dat clubul în judecată (incluzând compensații) invocând domeniul eminent. Instanțele inferioare de judecată au votat în favoarea societății istorice, dar Curtea Supremă de Justiție Ohio audiază un recurs. Dacă OHC-ul nu poate garanta accesul publicului, asta ar putea avea un impact asupra deciziei Unesco.

Deși o desemnare Unesco nu ar presupune automat returnarea pământului sau despăgubiri, aceasta ar presupune o mai mare reprezentare locală și informare despre istoria amerindiană din Ohio. De asemenea, înseamnă că vor exista mai mulți depozitari aborigeni, precum Shawnee, transmițând povestea, dintr-o perspectivă indigenă, generațiilor viitoare.

„Eu doar vreau ca oamenii să știe despre asta”, spune șeful de trib Wallace, „Eu vreau ca oamenii să poate vedea asta. Eu vreau ca oamenii să o poată vizita și vreau ca oamenii să realizeze că este un fenomen cultural. Și că este nemaipomenit.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite