Motorina s-a ieftinit. Analiştii pun scăderea tarifelor pe seama stocurilor. Transportatori: Diminuările nu se vor resimţi în preţurile produselor

30 aprilie 2023, 12:38

În unele benzinării din Bucureşti, motorina standard e acum mai ieftină decât benzina. La fel şi motorina superioară. La alţi distribuitori, cele două sortimentele de carburanţi se vând cu acelaşi preţ.

Ultima data când motorina a fost mai ieftină decât benzina a fost în februarie anul trecut.

Analiştii în energie pun scăderea preţurilor la pompă pe seama stocurilor mari de petrol mai ieftin. Cotaţia petrolului Brent se menţine în jurul valorii de 80 de dolari şi este în continuare una dintre cele mai mici de la începutul anului.

Eugenia Guşilov, analist în energie: Acum încă trăim din stocurile pe care traderii le-au făcut în decembrie şi ianuarie când aşteptau să intre acel embargou, adică interdicţia de a importa produse petroliere din Rusia. Deci încă avem această gură de oxigen pe seama acestor stocuri, dar stocuri care uşor, uşor se împuţinează.

Transportatorii spun că ieftinirea carburanţilor îi ajută să supravieţuiască, în condiţiile în care alte cheltuieli au crescut.

Aşadar scăderea preţului la motorină nu se va resimţi în preţurile la raft, susţin transportatorii. De altfel, ponderea transportului în preţul final al produselor este sub 3 la sută.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Carburanții sunt tot mai scumpi și s-ar mai putea scumpi în apropierea Paștelui