Motorina, mai scumpă decât benzina. Care sunt cauzele și efectele

26 aprilie 2022, 17:32

În ultima lună, litrul de motorină standard a ajuns mai scump, în medie, cu 70 de bani faţă de cel de benzină. În unele benzinării din București, diferența a urcat şi mai mult, la aproape 90 de bani pe litru.

Pentru un plin de rezervor cu 50 de litri de motorină, plătim acum mai mult cu 110 lei față de începutul anului, iar pentru un plin cu benzină, cu 72 de lei și 50 de bani, arată statisticile oficiale.

Reprezentații companiilor petroliere pun scumpirea motorinei pe seama scumpirii importurilor, în contextul războiului din Ucraina. Rafinăriile românești asigură, în totalitate, doar consumul intern de benzină. Aproximativ 20% din cantitatea de motorină de care avem nevoie este importată.

ILEANA SORINA BĂLTAŢU, director executiv, companie petrolieră: Costul transportului, incluzând transportul şi mai ales prima de asigurare, pentru un vapor pe Marea Neagră, a crescut cam de zece ori, comparativ cu momentul în care a început acest război. Preţurile cresc pentru că transportatorii şi cei care vând produsul trebuie să îşi acopere şi aceste prime mult mai mari.

Scumpirea motorinei e o problemă mai ales pentru transportatorii care susţin că au cheltuieli mai mari cu peste 20%, față de începutul anului. Subvenția de 50 de bani pe litru, anunțată de coaliția de guvernare, încă nu a fost adoptată.

RADU DINESCU, secretar general, Uniunea Transportatorilor Rutieri din România: Dacă transportatorii nu vor transfera această creștere a costurilor de operare de minim 21% către clienți, atunci aceste firme de transport se vor afla în pericol de faliment.

Fermierii reclamă și ei că sunt afectați de scumpirea motorinei, în contextul în care acum e perioada lucrărilor agricole de sezon. Litrul de motorină e mai scump cu 3 lei și 10 bani față de acum un an. Acciza redusă cu 1 leu și 63 de bani nu acoperă decât o mică parte din cheltuieli.

IONEL ARION, preşedinte, Federaţia Naţională PRO AGRO: Vom asista în perioada următoare la o reducere a lucrărilor ce ar trebui efectuate. Toate aceste reduceri vor avea un impact asupra recoltelor, asupra producţiei. Vom avea un efect în lanţ, atât în sus, spre consumator, dar şi în jos, către fermier.

Economiștii se așteaptă ca diferența de preț dintre motorină și benzină să se mențină și în perioada următoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite