Motorina, mai scumpă ca benzina. Cauzele: Războiul din Ucraina și lucrările de primăvară din agricultură

Motorina e tot mai scumpă, raportată la prețul benzinei. Diferența a ajuns deja la 70 de bani pe litru în unele cazuri și nu este exclusă o continuare a acestei tendințe. Specialiștii spun că de vină e cererea mai mare pentru motorină, mai ales din cauza războiului din Ucraina, dar și pentru că e vremea lucrărilor de primăvară în agricultură. Este de așteptat ca scumpirea costurilor în agricultură să ducă la majorări de prețuri ale alimentelor.

08 Aprilie 2022, 17:48 (actualizat 08 Aprilie 2022, 20:06) Știrile TVR |

Litrul de benzină se vinde, în benzinăria din imagini, cu 7,68 lei. În timp ce, pentru motorină, trebuie plătiți 8,36 de lei pe litru. O diferență de aproape 70 de bani care se menține și în alte stații de alimentare.

Nu la fel se întâmpla în urmă cu o lună, când diferența de preț dintre cele două tipuri de carburanți era sub 10 bani pe litru. A tot crescut când benzina a început să se ieftinească, spre sfârșitul lunii trecute, în timp ce motorina continua să se scumpească. Diferența a depășit astfel 50 de bani, iar la începutul săptămânii a ajuns la 64 de bani. Azi depășise în unele cazuri 70 de bani, iar prețul motorinei era în unele locuri de peste 8,50 de lei.

ION LIXANDRU, coordonatorul task-ului de infrastructură, Romanian Business Leaders: Daca eu am o cerere de motorină mai mare trebuie să import motorină. Și atunci costul de transport se adaugă la ceea ce vedeți pe pompă. Avem o problemă militară pe zona de răsărit și atunci armata trebuie să-și alimenteze rezerve suficiente. Să nu uităm că și în agricultură, acum, se însămânțează, sunt cerințe foarte mari.

Fermierii s-au văzut nevoiți să plătească mai mult pentru prelucrarea terenurilor, pentru că s-au scumpit și motorina, și îngrășămintele.

Iar în zonele fără irigații, unii agricultori au mizat mai mult pe floarea soarelui, în speranța că vor vinde la prețuri mai bune.

Între timp, pe piețele internaționale, prețul barilului de petrol BRENT a coborât la 100 de dolari, ceea ce ar putea aduce unele ieftiniri la pompă.

CLAUDIU CAZACU, analist financiar: Vedem cotațiile la benzină scăzând cu, poate 3-4 procente în zilele următoare. Pentru motorină, deocamdată ceea ce am putea spera ar fi o stabilizare, dar nici aceasta nu e garantată.

Diferența de preț între motorină și benzină se observă și în alte țări din regiune precum Polonia, o altă țară aflată în vecinătatea războiului.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ECONOMIE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 32°C 31°C
IASI 28°C 29°C
CLUJ 29°C 29°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 30°C 27°C
BRASOV 28°C 26°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI