Motivul pentru care Rusia nu blochează GPS-ul folosit de lansatoarele HIMARS, deși ar putea-o face

Atac cu rachete
Atac cu rachete
9 august 2022, 12:48

Modelul craterelor de pe podul Antonovski, din Herson, un oraș din sudul Ucrainei, ilustrează puterea unei lovituri de precizie. Pe 27 iulie, acest pod care e una dintre cele două rute principale de intrare sau ieșire din oraș, peste râul Nipru, a fost făcut impracticabil de către militarii ucraineni care luptă pentru preluarea Hersonului de la forțele ruse. Au folosit o mână de rachete trase dintr-un lansator HIMARS, furnizat de americani, care se bazează pe semnalele sistemului de poziționare globală (GPS) pentru a-și găsi ținta. GPS-ul este o unealtă puternică de război, dar poate fi adesea făcută inutilă de către inamic, scrie The Economist. Ce ar putea face Rusia pentru a preveni mai multe lovituri de acest fel?

Sistemul de poziționare globală NavStar a fost dezvoltat de forțele aeriene americane în anii 1970. A fost primul sistem care a oferit navigație portabilă și precisă oriunde pe Pământ. Receptorul preia semnale de timp precise de la mai mulți sateliți și își calculează poziția prin triangulare – munițiile ghidate prin GPS au înlocuit aproape complet bombele neghidate, în arsenalul Americii. Multe alte arme, de la rachete la obuze de artilerie, sunt, de asemenea, activate cu GPS. O mare parte din armamentul mai vechi al Ucrainei, fabricat în Rusia, nu este atât de avansat. Dar America și alți susținători furnizează rachete ghidate prin GPS și obuze de artilerie. Tehnologia este costisitoare, dar aproape garantează succesul unei lovituri, presupunând că ținta este staționară și locația sa este cunoscută.

Dar GPS-ul poate fi vulnerabil. Sateliții care îl alimentează sunt la aproximativ 20.000 de kilometri de Pământ, dar emițătorii lor nu sunt mai puternici decât farul unei mașini. Semnalele lor slabe pot fi înecate de transmițătoarele radio care operează pe aceleași lungimi de undă. Unele sunt mai greu de blocat decât altele. Receptoarele GPS militare pot folosi „M-code”, un semnal exclusiv militar. Unele receptoare au filtre electronice pentru a separa semnalele de zgomot și antene direcționale pentru a capta doar semnalele de la sateliți. Armele americane, cum ar fi rachetele HIMARS, au, de asemenea, ghidare inerțială de rezervă, care măsoară accelerația și o folosește pentru a extrapola distanța și direcția de deplasare. Acest lucru se activează dacă GPS-ul nu reușește să ghideze racheta.

Totuși, Dana Goward, președintele Fundației Resilient Navigation and Timing, un grup de advocacy și membru al consiliului consultativ al guvernului american, pe GPS, consideră că Rusia ar putea face mai mult pentru a preveni loviturile de precizie, în Ucraina. Dar s-ar putea să se abțină de la bruiaj pentru a menține în rezervă o anumită capacitate pentru un posibil conflict cu NATO, spune el. Un bruiaj de mare putere este echivalentul radio al unui far, ceea ce îl face o țintă foarte vizibilă. Unele forțe ruse ar putea chiar să folosească GPS în loc de Glonass, propria lor tehnologie echivalentă (dar mai puțin fiabilă). Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că unii piloți ruși au amplasat receptoare GPS comerciale pe panourile de bord. Este posibil ca Kremlinul să fi decis să limiteze bruiajul tocmai pentru a evita perturbarea propriilor forțe.

Rusia este, de asemenea, capabilă să facă sateliții GPS complet inutili, fie folosind un atac cibernetic, fie fizic. Dar este foarte puțin probabil să se recurgă la un pas atât de dramatic doar pentru a împiedica atacurile ucrainene. Un atac asupra GPS-ului ar fi un atac asupra Americii și, astfel, ar risca să atragă NATO în conflict. Cu toate acestea, pentru a contracara o astfel de amenințare, America a dezvoltat de mult timp alternative la navigația prin satelit. În iunie, a testat pe un bombardier B-2 un sistem numit RATS. Majoritatea sistemelor de acest fel folosesc radarul avionului pentru a-și găsi exact locația comparând solul de sub el cu o hartă, o formă a „potrivirii conturului terenului” sau TERCOM, folosită de rachetele de croazieră de zeci de ani. Între timp, pe măsură ce Ucraina primește din America și Marea Britanie tot mai multe lansatoare de rachete ghidate prin GPS, Rusia își poate spori eforturile de bruiaj. Dar, deocamdată, munițiile ghidate de satelit încă lovesc țintele cu o precizie impresionantă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite