Motivarea în cazul dosarului Referendumul, în care Liviu Dragnea e condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare

8 februarie 2017, 21:23

În motivarea care se întinde pe 300 de pagini, completul de 5 judecători de la Instanţa Supremă a explicat de ce i-a majorat pedeapsa lui Liviu Dragnea, de la un an la doi ani cu suspendare.

„Lipsa antecedentelor penale, prezentarea în faţa instanţelor, ori de câte ori a fost solicitat şi poziţia sa în societate sunt puse în umbră de atitudinea de negare, în ciuda evidenţelor, a activităţii sale infracţionale şi a existenţei elementelor relevante în angajarea răspunderii sale penale”, motivează magistraţii.

În calitate de secretar general al PSD, preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman şi preşedinte al Uniunii Consiliilor Judeţene, Liviu Dragnea a dispus ca membrii de partid din teritoriu să organizeze, în fiecare localitate, tombole cu premii. Iar în ziua votului, în apropierea unor secţii, evenimente unde accesul cetăţenilor la sectacole să fie condiţionat de dovada participării la vot, susţine instanţa. Pe de altă parte, a solicitat reprezentanţilor PSD din secţiile de votare să facă liste cu numele şi adresele persoanelor care nu participaseră la vot pentru ca, pe baza acestora, militanţii de partid să se deplaseze la domiciliile cetăţenilor şi să-i determine să participe la referendum, mijloace pe care judecatorii le-au considerat ilegale.

Completul de 5 Judecători a mai constatat că Liviu Dragnea „a ales, în două situaţii distincte, să îşi folosească abuziv autoritatea şi influenţa de care se bucură în cadrul partidului pentru a denatura rezultatul scrutinului electoral prin recurgerea la mijloace nelegale a fost de natură a crea prejudicii serioase noţiunii de exercitare liberă a dreptului de vot în cadrul unei societăţi democratice, ceea ce a pus sub semnul întrebării corectitudinea întregului proces electoral”.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus recent la Tribunalul Bucureşti o contestaţie la executare în dosarul Referendumul, deoarece instanţa a întârziat motivarea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite