Moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii a fost dezbătută de deputaţi. Vlad Voiculescu: Autorii direcți ai dezastrului din ultimii 30 de ani ai sistemului de sănătate sunt PSD și mafia din PSD

Cei 109 de semnatari ai moțiunii i-au cerut demisia lui Voiculescu și spun că ar fi dat dovadă, de când e în funcție, de incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare. În replică, Vlad Voiculescu a spus că "Autorii acestei moțiuni au greșit numele acestei moțiuni. Trebuia să-i spună - Vlad Voiculescu, un pericol pentru mafia PSD - ". Votul asupra moţiunii urmează să fie dat miercuri, în şedinţa plenului. Dezbaterea a fost transmisă în direct la TVR1 și pe platforma online TVRPlus.

15 Februarie 2021, 07:26 (actualizat 15 Februarie 2021, 21:25) Știrile TVR |
Deputații dezbat moțiunea împotriva ministrului Sănătății
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

Acuzaţii, contre puternice şi replici ironice la dezbaterea moţiunii simple depuse de PSD împotriva ministrului Sănătăţii. Peste o sută de semnatari ai documentului i-au cerut demisia lui Vlad Voiculescu pentru că, spun ei, ar fi dat dovadă de incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare. Ministrul Sănătăţii s-a apărat şi a susţinut că PSD este autorul dezastrului din sănătate. Ce şanse are moţiunea să treacă, ne spune Ionuţ Gheorghe:

Politicienii și-au aruncat vorbe grele și acuzații din ambele tabere. Social-democrații spun că a fost nevoie de încă o tragedie, cea de la Matei Balș, ca ministrul să facă pași spre rezolvarea unei probleme din sistem, și l-au acuzat că a sabotat campania de vaccinare anti-Covid și de aici a început șirul acuzațiilor. Vlad voiculescu îi consideră responsabili pe cei de la PSD pentru tot ce s-a întâmplat în sistemul de sănătate în ultimii 30 de ani, ba chiar l-a atacat și pe Alexandru Rafila, devenit deputat PSD, despre care a spus că a fost secretar de stat timp de 4 ani și că abia acum a văzut că sunt probleme în sistemul de sănătate. La rândul său, profesorul Alexandru Rafila i-a cerut lui Vlad Vociulescu 10 propuneri de reformă. Ministrul a vorbit și despre proiectele începute în 2016, când a condus Ministerul Sănătății în Guvernul Cioloș, și multe dintre proiecte au fost abandonate sau anulate. Cei de la PSD au vorbit și despre filmul Colectiv și l-au întrebat, sarcastic, pe ministrul Vlad Voiculescu, dacă are de gând să facă un film și despre tragedia de la Matei Balș. Votul pe această moțiune ar urma să fie dat în ședința programată miercuri.

Emanuel Ungureanu, deputat USR-PLUS: "Fostul ministru al Sănătății, PSD, Bodog, care, atenție, a furat, și la o lună de zile după ce a devenit ministru, a amânat toate planurile de conformare și de asta ard spitalele, nenorociților! (...) Nu toți cei care sunteți în băncile PSD sunteți nenorociți"

Alfred Simonis, liderul de grup al PSD: "Aș putea să spun și eu că nu toți de la USR sunt nebuni. Niciodată, nimeni, nu a făcut ceea ce a făcut acest individ de la tribuna Parlamentului. (...) Lăsați jignirile și mizeriile! Vorbiți de ceea ce e tema moțiunii! (...) Vă supun votului ca în 10 minute să solicitați votul Parlamentului ca în 10 minute să fie dat votul pe moțiunea simplă împotriva dlui Vlad Voiculescu!"

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Moțiunea împotriva ministrului Sănătății s-a încheiat cu un mic scandal, deputații PSD solicitând ca votul documentului să aibă loc tot luni, lucru respins de vicepreședinta Camerei Deputaților, Cristina Mădălina Prună, care anunțase încheierea  dezbaterilor. PNL si UDMR au anunțat că nu vor vota moțiunea. Votul final se va da miercuri.

Cristina Mădălina Prună, vicepreședintele Camerei, declară închisă ședința. Deputații PSD cer în continuare ca votul la moțiune să aibă loc astăzi.

Vicepreședintele Camerei Cristina Mădălina Prună spune că dezbaterile au fost încheiate, deputatul Alfred Simonis cere în continuare prelungirea ședinței cu votul moțiunii pentru ziua de astăzi.

ACTUALIZARE Gabriel Andronache, PNL:

- dna președintă a spus că dezbaterile s-au finalizat, deci ședința s-a terminat.

ACTUALIZARE Alfred Robert Simonis, PSD:

- plenul este suveran, cer modificarea programului de lucru, ca în 10 minute să dăm vot pe moțiunea simplă.

ACTUALIZARE Ministrul Vlad Voiculescu:

- dle Grindeanu, normativul spune că responsabilitatea pentru găsirea unui centru de arși în străinătate nu este la Ministerul Sănătății. Ordinul MS 2163/2020. Ceea ce pentru d-voastră este circ, pentru echipa mea, din care fac parte doi supraviețuitori de la Colectiv, este o dramă. Am fost tot timpul în contact cu medicii și cu familia. Accidentul s-a petrecut pe 21 ianuarie.

- pentru dl George Simion: una dintre măsurile luate în aceste 50 de zile este semnarea unei decizii pentru care românii vor primi Euthirox.

- Dl prof Rafila a vorbit despre soluții concrete. Ați scris un text politic, dacă voiați să vorbim de soluții concrete, aveați ușa ministerului deschisă. Câteva măsuri: am redeschis școlile, am introdus testarea în școli, am crescut accesibilitatea pentru teste antigen, am reevaluzat legislația pentru comercializarea textelor rapide, am modificat parametrii de raportare din focare, am introdus testele rapide antigen pentru cazurile asimptomatice, am introdus spitalul din Craiova în zona de urgența pentru tratament intervențional. Am extins vaccinarea antigripală, am semnat ordine pentru Euthyrox.

- nu pot să spun că am fost încântat de spectacolul de astăzi, m-am bucurat să îi ascult pe colegii mei. Poate că lucrurile nu merg așa cum sunteți obișnuiți, lucrurile sunt diferite, sunt oameni onești, care nu lucrează legați de un laț, sunt oameni care vor să facă reformă.

ACTUALIZARE Alfred Robert Simonis, PSD:

- în timp ce d-voastră vorbiți de știuci și de Bodog, Beuran, Bănicioiu, nu spuneți nimic de tragedia de la Balș? De românul care a murit astăzi în Belgia?

ACTUALIZARE Emanuel Ungureanu, USR-PLUS:

- dle Rafila, ați nimerit între tâlhari. Nu că ați fi ajuns un înger, dar sigur nu sunteți ca dl Beuran. Care a fost ministru PSD al Sănătății. O doamnă doctor mi-a spus că fostul ministru i-a cerut șpagă 10.000 de euro pentru un post de asistent universitar. Am trimis-o la DNA și continuarea o știți.

- după dl Bodog, în timpul cărora s-au ars planurile de conformare a spitalelor și pentru asta ard spitalele, a venit dna Pintea care a luat șpagă.

ACTUALIZARE Alfred Robert Simonis, PSD:

- în ultimul an și jumătate, din acești 4 ani, miniștri au fost Tătaru și Petrache.

- dle Cioloș, renunțați la pensiile speciale în Parlamentul European? Că noi vrem să renunțăm.

- dle ministru, este o ironie că ați fost eroul unui film despre Colectiv. O să faceți și partea a doua despre Balș?

- nu ne așteptam să faceți minuni în 50 de zile. Ne așteptam măcar să faceți ceea ce i-ați reproșat lui Tătaru: să verificați instalațiile de oxigen din spitale.

ACTUALIZARE Adrian Wiener, USR-PLUS:

- moțiunea simplă este pentru un om care a preluat un sistem subfinanțat, cu clădiri învechite, cu o proastă administrare.

- situația sistemului este pentru că ați pus în centru politrucul și contabilul, nu pacientul.

ACTUALIZARE Dan Vîlceanu, PNL:

- dl Rafila putea să facă multe în sistem. Ați avut ocazia să faceți 30 de ani, domnilor din PSD.

- în Târgu Jiu plecăm toți la spitatele din București, Timișoara, Oradea.

ACTUALIZARE Alexandru Rafila, PSD:

- sunt surprins să constat că moțiunea se referă la ceva, iar răspunsul celor din arcul guvernamental se referă la altceva

- testarea in scoli a cadrelor didactice e pe hartie.

- să ne spună dl ministru 10 măsuri concrete pe care le-a luat de când e ministru.

- e foarte puțină asumare și lipsa de asumare ucide.

ACTUALIZARE Zakarias Zoltán, UDMR:

- campania de vaccinare își urmează cursul, am trecut de 1 milion de vaccinări, școlile s-au redeschis, fără probleme majore

- vom cere raporarte de evaluare în Comisia de sănătate

-trebuie să continuăm descentralizarea spitalelor, statul să aloce bani pentru modernizare

- cu toții știm că ceea ce nu s-a putut realiza în 30 de ani nu se poate realiza într-un an, darămite în 50 de zile. Din aceste considerente, grupul UDMR nu va vota moțiunea.

ACTUALIZARE: George Simion, deputat AUR:

- Ne-ați promis că veți lua niște măsuri, d-le ministru, și se plimbă mortul de la un spital la altul.

- noi vom vota orice moțiune împotriva acestui ministru. Se pare că primim minciuni despre Institutul Cantacuzino și medicamente esențiale. Să vă fie rușine!

ACTUALIZARE: Deputat Diana Stoica (USR-PLUS):

- PSD a dat 12 miniștri ai Sănătății, dintre care ultimii 3 sunt anchetați penal.

- ministrul Vlad Voiculescu este singurul care a avut curajul să scoată mizeria de sub preș și este un pericol pentru mafia din Sănătate.

- moțiunea este despre ipocrizia unui partid care a construit spitale doar pe hârtie, aveți doar machete.

- din păcate, d-lor colegi de la PSD, vaccinul vă va apăra de Covid, nu și de ipocrizie și corupție.

ACTUALIZARE: Cristian Mihai Băcanu (PNL), vorbește despre foștii miniștri PSD ai Sănătății care au probleme penale.

- Vă întreb: Nu PSD-ul este oare vinovat că românilor le e frică să meargă în spitale? Doar PSD-ul este vinovat!

- m-am uitat în programul de guvernare al PSD din 2016: 8 spitale regionale, unde sunt? Trebuiau să fie gata până în 2020. Unde sunt aceste promisiuni?

- PNL nu va vota moțiunea d-voastră.

ACTUALIZARE Încep dezbaterile. PSD vorbește prin deputatul Sorin Grindeanu:

- azi dimineață am aflat că un alt român ars a murit. A fost transferat cu foarte mare întârziere în Belgia.

- sunteți principalul vinovat moral de moartea acestui român. Ați găsit, la preluarea funcției de la un liberal, un mecanism de transfer al marilor arși. Trebuie să aveți grijă să-l aplicați la primul caz important din mandatul d-voastră. Numai pentru acest caz trebuie să vă dați demisia.

ACTUALIZARE: Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu ia cuvântul în Camera Deputaților:

- autorii direcți ai dezastrului din ultimii 30 de ani ai sistemului de Sănătate este PSD și mafia din PSD. Autorii acestei moțiuni au greșit numele acestei moțiuni. Trebuia să-i spună "Vlad Voiculescu, un pericol pentru mafia PSD"

- mi se cere să răspund pentru un spital condus de un coleg de-al d-voastră, dle Rafila, dl profesor Alexandru Cercel.

- m-aș fi așteptat ca colegii din PSD să depună proiecte pentru Sănătate. Nu e nimic, nici măcar un rând.

- am găsit sistemul de sănătate mult mai rău decât l-am lăsat. V-ați bătut joc de tot ce am făcut în 2016, și era începutul unei reforme reale. Din prima lună a lui 2017 v-ați bătut joc de parte din munca mea.

- la începutul lui 2017 ați eliminat lista medicamentelor esențiale, inițiată de mine, ați lăsat oamenii fără medicamente.

- 16.249 de oameni v-au cerut să le apărați demnitatea și v-ați bătut joc de ei.

- pandemia ne-a găsit cu spitale care nu îndeplineau condițiile pentru autorizația de funcționare, pentru că le-ați prelungit din pix.

- ce-am făcut în astea 50 de zile: am alocat 50 de milioane de fonduri europene pt investiții în spitale Covid. Am evaluat lunar.

- am introdus testarea în școli, pt cazurile simptomatice și pt contacții acestora. Am introdus un milion de teste în școli.

- in moțiune spuneți că în Anglia profesorii se testează gratuit, exact asta se întâmplă în România.

- am introdus testele rapid antigen și pt contacții acestora.

- suntem în top în ce privește vaccinarea

- Am primit un mandat. Puteți să strigați DEMISIA 24 de ore din 24, 7 zile din 7, 4 ani de zile, nu mă voi opri.

ACTUALIZARE: Deputatul PSD Alexandru Rafila citește moțiunea împotriva ministrului Sănătății.

PSD a depus, miercurea trecută, în plenul Camerei, moţiunea simplă intitulată "Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor", semnată de 109 deputaţi social-democraţi.

În moţiune, deputaţii PSD cer demisia ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, motivând că în timpul care s-a scurs de la învestirea lui au văzut "atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani".

"Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! (...) Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor", se arată în moţiune, solicitându-se plecarea acestuia din funcţie.

Iniţiatorii demersului susţin că, după tragediile de la Piatra-Neamţ şi de la "Matei Balş" din Capitală, Voiculescu recunoaşte "senin" că nu a făcut nimic din ceea ce susţinea că trebuie făcut urgent pe vremea când era în Opoziţie.

"În loc să faceţi, din prima zi în care aţi ajuns în minister, tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple, le-aţi comunicat sec românilor că le veţi prezenta 'un raport privind stadiul măsurilor luate după raportul din noiembrie 2020'. Un raport la un alt raport. Însă ce măsuri aţi luat? Concret! Cele pe care chiar dumneavoastră i le cereaţi în noiembrie ministrului Tătaru? Sau niciuna de fapt!? Aşa cum de altfel chiar dumneavoastră susţineaţi public, urgenţa era alta. Nu vorbele. Nu hârtiile. Nu declaraţiile politice. Ci un set de proceduri unitare la nivel naţional în privinţa evitării pericolelor legate de utilizarea oxigenului în toate spitalele COVID. Adică fapte. Simple. Concrete", i-au transmis social-democraţii ministrului Voiculescu.

Deputaţii PSD au menţionat că această moţiune simplă nu pune nici Sănătatea, nici sistemul sanitar în banca acuzaţilor, ci "critică lipsa evidentă de performanţă a ministrului responsabil cu sănătatea, cu viaţa românilor".

"Această moţiune este depusă împotriva ministrului care nu a reuşit să ia deciziile necesare, nu a reuşit să coaguleze experienţa profesioniştilor - aşa cum chiar el susţinea că ar trebui făcut - pentru a prelua controlul asupra pandemiei şi pentru a garanta siguranţa pacienţilor. Că nu aţi făcut nimic de fapt, domnule ministru, aţi recunoscut chiar dumneavoastră. De aceea, vom detalia în continuare ce aţi fi putut face, dar fie nu v-aţi priceput, fie nu aţi vrut, fie aţi avut alte priorităţi pentru care aţi venit la Ministerul Sănătăţii. Astfel, de o lună şi jumătate, în loc de măsuri rapide, viguroase, care să vină şi să corecteze tot ce aţi criticat atunci când eraţi în Opoziţie, românii au primit un pachet cu acuze despre trecut şi altul cu promisiuni despre viitor. Nimic despre prezent! Nimic despre cum rezolvăm problemele acum", menţionează iniţiatorii.

Aceştia mai susţin că succesul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 este condiţia esenţială pentru ca România să revină la normalitatea vieţii economice şi sociale, cu toate acestea, odată venit la conducerea ministerului, "Vlad Voiculescu a subminat în mod constant Strategia naţională deja aprobată".

Preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a anunţat că PNL nu va vota moţiunea depusă de PSD.

"Există un principiu elementar al solidarităţii guvernamentale şi, în mod evident, Partidul Naţional Liberal nu va vota moţiunea depusă de PSD împotriva colegului nostru de coaliţie care girează poziţia de ministru al Sănătăţii. De altfel, mi se pare ridicol să vii să depui o moţiune după o lună de mandat, în condiţiile în care cred că e nevoie de o durată minimă de timp pentru a face o primă evaluare privind activitatea unui ministru", a afirmat sâmbăta trecută Ludovic Orban.

La rândul său, copreşedintele USR PLUS Dacian Cioloş a subliniat că nu are emoţii în ceea ce priveşte moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii, apreciind că aceasta a fost propusă de către social-democraţi doar pentru ''a se afla în treabă''.

"Nu am emoţii. E o moţiune propusă doar pentru a se afla în treabă cei de la PSD. Aşa înţeleg ei să facă opoziţie. Ai un ministru care nici nu s-a instalat bine şi vii şi îl acuzi de nişte lucruri pe care le-au făcut cei care au fost miniştrii PSD înainte. Noi avem miniştri ineficienţi PSD cu grămada. Avem trei foşti miniştri ai Sănătăţii din PSD care sunt urmăriţi penal acum, pentru fapte de corupţie sau asimilate cu corupţia. Avem fost ministru PSD care după accidentul Colectiv spunea că toate merg bine. Ei, Vlad Voiculescu spune că nu toate merg bine şi sunt foarte multe lucruri de reformat. Şi, da, vom introduce management profesionist în spitale. Nu va mai fi pe sinecuri politice şi pe prietenii sau ataşamente politice, cum ne-am obişnuit", a spus duminică Cioloş.

„După dezbaterea de astăzi, aleșii se vor reuni în plen miercuri, atunci va fi dat votul pentru această moțiune. Documentul ar urma să fie susținut și de cei de la AUR, cel puțin asta reise din declarațiilor liderilor. Indiferent dacă moțiune va trece, decizia finală va fi la Premierul Florin Cîțu”, a transmis jurnalistul TVR Ionuț Gheorghe. ​

 

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 36°C 27°C
IASI 35°C 28°C
CLUJ 26°C 26°C
CONSTANTA 29°C 26°C
CRAIOVA 31°C 30°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI