Moţiunea simplă împotriva ministrului Proiectelor Europene, dezbătută în Parlament. Cristian Ghinea a enumerat "cele cinci mari minciuni din moțiune" și "cele opt motive pentru care PSD fuge de PNRR"

Deputații au dezbătut astăzi moţiunea simplă depusă de PSD pe numele ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea. Social-democraţii şi parlamentarii AUR au criticat dur Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reproşându-i ministrului că favorizează firmele de consultanţă prietene, că ratează absorbţia fondurilor europene şi că readuce austeritatea în România. Cristian Ghinea şi reprezentanţii coaliţiei au acuzat, la rândul lor, PSD, că răspândeşte știri false despre PNRR, de teamă să nu-şi piardă alegătorii dacă planul va avea succes. Moţiunea va fi votată mâine în plenul Camerei Deputaţilor. TVR 1 a transmis LIVE dezbaterile, într-o Ediție Specială.

 

14 Iunie 2021, 14:51 (actualizat 14 Iunie 2021, 22:05) Știrile TVR |
Moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea
Moțiunea simplă împotriva ministrului Cristian Ghinea
Ministrul Cristian Ghinea în Parlament

Camera Deputaților a dezbătut astăzi moțiunea simplă împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

 

ACTUALIZARE Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, anunță că votul moțiunii se va da mâine, de la 14.30.

ACTUALIZARE Ministrul Investițiilor Cristian Ghinea revine cu explicații la întrebările celorlalți vorbitori.

ACTUALIZARE Cristina Prună, vicepreședintele Camerei Deputaților, a anunțat încheierea dezbaterilor.

ACTUALIZARE Alfred Simonis (PSD): Ați creat din PNRR un USR - SRL, o pușculiță de partid. Veți tăia de undeva, de la sărmani, de la agricultură, înghețați pensiile, salariile. Dumneavoastră, dle Ghinea, n-ați fost demis, pentru că vă bucurați de protecția șefului d-voastră de partid.

ACTUALIZARE Dan Tănasă (AUR): Ați uitat să spuneți oamenilor că 16 miliarde sunt împrumuturi, adică bani pe care trebuie să-i dați înapoi.

ACTUALIZARE Ioan Bulai (USR): PNRR va face de toate pentru toată lumea, și pentru Moldova. De 30 de ani nu sunteți în stare să traversați munții, spre Transilvania. Moldovenii nu vă vor ierta! Cristian Ghinea face dreptate.

ACTUALIZARE Daniel Suciu (PSD): Prin PNRR veți continua jaful și furtul din banii europeni, asta vreți să faceți.

ACTUALIZARE Deputatul Mihai Ioan Lasca (grupul neafiliaților): Voi vota moțiunea depusă de PSD

ACTUALIZARE Miklos Zoltan (UDMR): Provocarea majoră începe acum: ar trebui să punem în practică tot. PNRR ar putea aduce schimbări majore, dar vom avea nevoie de proiectanți, dar și de transparentizare. Aceste guvern nu poate fi acuzat că nu are viziune. Își asumă tranformarea economică și socială a țării. UDMR nu va susține moțiunea.

ACTUALIZARE George Simion (AUR): Domnule Ghinea, ați greșit, noi nu am semnat nimic. Am 5 întrebări din PNRR. Vi se pare normal să dăm sute de milioane de euro pe site-uri? De ce noi plecăm 300 de milioane de euro pe cărțile de informare digitală și Franța plătește mai puțin? Vi se pare normal să dăm 133.000 de euro pentru un training? Să dăm 600.00 de euro pentru un raport privind salarizarea? 175.00 de euro pentru un proiect de cercetare asupra unor firme?

ACTUALIZARE Ionuț Moșteanu (USR): Domnilor de la PSD, vă cunoaștem de ani de zile: Când nu mințiți, furați, când nu furați, mințiți. Aproape 30 de miliarde de euro din PNRR sunt șansa de a construi autostrăzi. S-a terminat, acest PNRR este o șansă reală de dezvoltare pentru fiecare comună, pentru fiecare român. Haideți să fim cu toții parte din schimbarea care va face ca orice român să nu mai plece din țară.

ACTUALIZARE Călin Bota (PNL): Românii nu mai au încredere în manipulările PSD și bine fac. De la Bruxelles, mesajul Corinei Crețu a fost clar: se minte cu nerușinare că blocăm aceste proiecte europene. Am aprobat tot ce s-a putut. Avem nevoie de proiecte noi. Noi suntem invers: avem bani necheltuiți și nu avem proiecte din ce să-i cheltuim. Domnilor de la PSD, această moțiune arată, dincolo de retorica politicianistă, că vă este frică! Vă este frică de PNRR.

ACTUALIZARE Sorin Grindeanu (PSD): Domnul Ghinea este, de fapt, prototipul unui mod de a face politică. Prototipul USR-istului care nu știe decât să dărâme, nu să construiască. Domnule Ghinea, ieșiți din bula în care trăiți, pășiți în viața reală! De ce nu vreți ca nivelul de trai al românilor să crească, ca urmare a fondurilor europene? Ați ajuns unul dintre noii băieți deștepți ai ONG-urilor pe tot felul de simpozioane și workshop-uri, ca să încasați gras pentru plimbări. Ați tratat un subiect vital pentru dezvoltarea României - PNRR - nu cu responsabilitate, nu cu dorința de a face un plan viabil, coerent, pentru această țară, ci cu nesimțire, cu tupeu, cu isterie și iresponsabilitate. Ați ajuns un fel de Clotilde Armand cu barbă și burtă, care a ajuns să facă crize și pariuri la tv, pe bani europeni. Chiar credeți că domnul Ghinea a inventat trainingul de 133.000 de euro cu care a șocat în CE? Acest PNRR - e vorba de dezvoltarea dinastiei și experților în training. Ministrul zero ați fost, ministrul zero veți rămâne. Ați umflat grosolan cifrele din PNRR ca să se înfrupte noua baronime a banilor europeni.

ACTUALIZARE Cristian Ghinea: Textul moțiunii este un banc prost. Am tot zis că ar fi bine să discutăm pe bune, așezat, despre fondurile europene. Sunt cinci mari minciuni în această moțiune: Prima - vă plângeți că în fiecare zi România pierde bani mulți. Adevărul este că anul acesta au intrat în România 1,6 miliarde de euro fonduri structurale. Aproape jumătate de milion de euro pe oră. Asta - înaintate de PNRR. Cifrele vorbesc și vă fac de râs. 2) Absorbția curentă este la pământ - fals . Rata de absorbție este de 56%. Este chiar mai mare decât a altor state - Italia, Spania, Danemarca. Informația este publică, pe site-ul CE. 3) Spuneți că programele operaționale nu există și apoi că au fost trimise la Bruxelles. Adevărul e că România a publicat varianta programelor operaționale și au fost trimise la Bruxelles. A patra minciună. Spuneți că actualul Guvern nu a alocat bani pentru gestionarea crizei covid. Fals. Au fost alocate 2,6 miliarde de euro. Fondurile europene reprezintă coloana vertebrală a alocării de fonduri pentru criza covid. A 5 a: S-au evaporat banii din alocarea fondurilor pe țară. Informația este pe site-ul Comisiei.

Sunteți foarte supărați pe PNRR. Adevărul este că, după ce reușește, partidul sărăcirii și al corupției, PSD, nu-și va mai găsi locul în România. Sunt opt motive pentru care PSD fuge de PNRR: funcționarii, companiile de stat, pădurile, digitalizarea în administrație, spitalele, educația, autostrăzi, sistem de monitorizare și supraveghere a fraudelor.

- Vom face reformă și vom merge mai departe.

ACTUALIZARE Dezbaterea moțiunii a început. Ștefan Mușoiu (PSD) citește textul moțiunii "Cristian Ghinea - de la zero la abis".

Moţiunea simplă a PSD a fost depusă în plen miercuri, 9 iunie.

Biroul Executiv al PNL a decis, luni, ca deputaţii liberali să voteze împotriva moţiunii. Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a precizat, de asemenea, că s-a hotărât ca, până la data de 30 iunie, deputaţii şi senatorii PNL să fie prezenţi "sută la sută" în Parlament, având în vedere moţiunea de cenzură care va fi depusă de social-democraţi.

"Biroul Executiv a decis în unanimitate să dea mandat deputaţilor PNL să voteze împotriva moţiunii iniţiate de PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene", a afirmat Orban.

Vicepremierul Dan Barna, copreşedinte USR PLUS, s-a declarat convins că moţiunea iniţiată de către PSD împotriva ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, va fi respinsă.

Într-o declaraţie acordată presei, la finalul şedinţei Biroului Naţional al USR PLUS, Barna a apreciat că prin această moţiune PSD arată că "are o teamă teribilă" de dezvoltare.

"Vom fi alături de Cristian Ghinea la prezentarea şi susţinerea poziţiei vizavi de această moţiune. Moţiunea va fi respinsă, nu am niciun fel de îndoială, am văzut declaraţiile şi din partea partenerilor de coaliţie. Lucrurile sunt simple: vedem doar o disperare a PSD că România se va dezvolta şi toată retorica lor nu va mai avea susţinători", a spus Barna la Palatul Parlamentului.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI