Moţiunea de cenzură a PSD la adresa Cabinetului Orban a fost citită în plenul Parlamentului. Vineri, conducerea partidului decide calendarul pentru vot

20 august 2020, 09:43

Documentul prin care PSD cere demiterea guvernului Orban are 24 de pagini, iar purtătorul de cuvânt al partidului a avut nevoie de aproape o oră să îl citească în plen.

Din acest motiv, a explicat Lucian Romașcanu, nici nu a purtat mască.

„Minciuni gogonate”, a calificat premierul Orban acuzațiile PSD. Șeful Executivului a fost prezent în plen, alături de mai mulți miniștri, la citirea moțiunii, chiar dacă o consideră neconstituțională.

Ludovic Orban spune că sesizarea va fi redactată chiar astăzi și va fi depusă imediat la Curtea Constituțională.

Premierul solicită conducerii Parlamentului să nu programeze dezbaterile și votul înainte ca judecătorii constituționali să se pronunțe, însă PSD nici nu vrea să audă. Conducerea partidului va decide mâine calendarul moțiunii.

PSD are nevoie de 233 de voturi pentru a demite guvernul Orban.

Până acum și-au declarat sprijinul pentru moțiune parlamentarii Pro România și ALDE, iar Marcel Ciolacu susține că se bazează pe 250 de voturi.

_______________________________________________

ACTUALIZARE Premierul Ludovic Orban anunțat, după citirea moțiunii, că Executivul va ataca la Curtea Constituțională moțiunea de cenzură, pe motiv că a fost depusă în sesiune extraordinară.

„Am luat decizia să declanșăm conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament privitor la depunerea acestei moțiuni de cenzură. Este fără precedent în ce hal de debandadă s-a ajuns, în ce hal de dezorientare se află acest partid, PSD, să ajungă să facă ce nu s-a făcut în 30 de ani – să depui moțiune de cenzură în vacanța parlamentară. O asemenea lipsă de respect față de prevederile constituționale eu nu am întâlnit la niciun fel de partid”, a declarat Ludovic Orban.

El mai spune că, din punctul său de vedere, litera și spiritul Constituției duc la concluzia că moțiunile de cenzură nu pot fi depuse decât în sesiunile ordinare.

Moțiunea de cenzură „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, inițiată de 205 parlamentari, a fost depusă luni, a anunțat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„Am depus moțiunea de cenzură împotriva celui mai dezastruos guvern pe care l-a avut România în ultimii 30 de ani. În loc să vină cu soluții pe care toți românii le așteptau, guvernul Orban a devenit factorul agravant al pandemiei. Rezultatul îl vedem cu toții – au scăpat total de sub control pandemia, au distrus economia și au prăbușit nivelul de trai al românilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a mai spus că negociază pentru susținerea moțiunii cu toate formațiunile parlamentare, mai puțin cu PNL și PMP.

„Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia – au spus că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare, susțin social-democrații în moțiunea de cenzură. „Chermezele PNL în vremea pandemiei. Reprezentanții Guvernului și-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia. Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca și cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască și fără distanțare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitați și interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetățenilor”, se arată în moțiunea de cenzură a PSD.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, referitor la moțiunea de cenzură, că este „neavenită”, iar depunerea ei în situația în care este România arată că PSD „nu e doar cinic (…), ci și iresponsabil”.

Decizia privind convocarea Camerei Deputaţilor şi Senatului în sesiune extraordinară este semnată de preşedinţii celor două foruri legislative, Marcel Ciolacu, respectiv Robert Cazanciuc.

***

Potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cel mult cinci zile de la data depunerii, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc în cel mult trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Data şi locul şedinţei comune în care au loc prezentarea, dezbaterea şi votul asupra moţiunii se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

În cazul în care moţiunea de cenzură nu întruneşte majoritatea necesară pentru a fi adoptată, Guvernul rămâne în funcţie. Totodată, dacă moţiunea este respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

În situaţia în care moţiunea este adoptată, prin votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, încrederea acordată de Parlament Guvernului se consideră retrasă, iar Guvenul este demis.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite