Moştenirea lui Moş Ion Roată - Ceremonii în satul natal Câmpuri, Vrancea

Trecutul şi prezentul se împletesc armonios într-o localitate din Vrancea. Acolo, Ziua Unirii Principatelor are o semnificaţie aparte. În satul vrâncean Câmpuri încă mai locuiesc urmaşii faimosului Moş Ion Roată, unul dintre ţăranii care au jucat un rol direct în evenimentele din urmă cu 158 de ani. Strănepoţii se mândresc cu înaintaşul lor, despre care se scrie şi în manualele de istorie. Moş Ion Roată i-a reprezentat pe locuitorii din fostul judeţ Putna în Divanul Ţării Moldovei, care l-a ales domn pe Alexandru Ioan Cuza.

24 Ianuarie 2017, 10:51 |
Moștenirea lui Moş Ion Roată
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Pe drumul ce leagă Ţara Vrancei de Transilvania, la 40 de kilometri de Focşani, se află satul Câmpuri.

Din acest cătun ştiut de puţină lume a plecat în urmă cu mai bine de un secol şi jumătate Moş Ion Roată către Divanul Ad-hoc al Moldovei. La alegerile din 1857 a fost desemnat, cu unanimitate de voturi, deputat al fostului judeţ Putna.

Pentru urmaşii săi, ziua de 24 ianuarie este o sărbătoare dragă. Satul răsună de cântece şi sunt organizate scenete care amintesc de străbun.

Din păcate, spun dascălii, doar aceste evenimente le mai amintesc elevilor de celebra figură a Unirii, pentru că prezenţa sa în cărţile de istorie e tot mai rară.

Un tezaur din vremea Unirii se găseşte în biserica din satul Câmpuri, unde îşi doarme somnul de veci Moş Ion Roată: o Evanghelie din vremea lui Cuza, scrisă în limba română, cu caractere chirilice.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 12°C 14°C
IASI 15°C 15°C
CLUJ 12°C 13°C
CONSTANTA 12°C 13°C
CRAIOVA 12°C 16°C
BRASOV 12°C 11°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI