MOSCOVA | Teatrul Balșoi - 245 de ani de la înființarea prestigioasei instituții culturale, un adevărat simbol al Rusiei

Teatrul Bolşoi (în limba română, Teatrul Mare) este un simbol al Rusiei şi una dintre cele mai prestigioase instituţii culturale din întreaga lume, fiind renumit pentru spectacolele de operă şi balet. Totodată, arhitectura sa în stil neoclasic îl înscrie printre cele mai frumoase teatre din lume. Este situat în Piaţa Teatrului din centrul Moscovei, nu departe de Kremlin.

28 Martie 2021, 12:51 (actualizat 28 Martie 2021, 13:03) Știrile TVR |
Teatrul Balșoi
Teatrul Balșoi
1 Balsoi
2 Balsoi
3 Balsoi
4 Balsoi

Faţada clădirii este compusă din opt coloane plasate la intrare, decorate cu frize. Pe frontonul clădirii, deasupra porticului, poate fi admirată o cvadrigă condusă de Apollo, turnată în bronz, compoziţie sculpturală realizată de Peter Clodt von Jürgensburg. Emblematica imagine a Teatrului Bolşoi este reprezentată pe bancnota rusă de 100 de ruble.

Istoria Teatrului Bolşoi începe la 28 martie 1776, atunci când împărăteasa Ecaterina a II-a a Rusiei i-a acordat prinţului Peter Urusov, guvernatorul Moscovei, privilegiul de a organiza spectacole de teatru, operă şi baluri mascate, potrivit bolshoi.ru.

Iniţial, manifestările organizate de acesta, în colaborare cu antreprenorul englez Michael Maddox, s-au ţinut în reşedinţe private. Începând cu 30 decembrie 1780, piesele de teatru, la care s-au adăugat cele de operă şi spectacole de balet, au fost montate pe scena Teatrului Petrovka, denumit astfel după numele străzii pe care se afla.

(w620) 1 Balsoi

Clădirea a fost mistuită de flăcări, la data de 8 octombrie 1805. O nouă construcţie, denumită Noul Teatru Imperial Arbat, a fost ridicată în acelaşi loc. Inaugurată la 13 aprilie 1808, construcţia a fost distrusă, la rândul ei, în urma unui incendiu din 1812, în contextul invaziei franceze a Imperiului Rus, parte a războaielor napoleoniene.

Lucrările pentru ridicarea unui nou teatru s-au desfăşurat între anii 1821 şi 1824, după planurile arhitectului Osip Bové, care se inspirase din cele ale lui Andrei Mihailov. Osip Bové este şi artizanul Teatrului Maly (Teatrul Mic) din apropierea Teatrului Bolşoi, precum şi al Pieţei Teatrului.

Noua clădire, considerabil mai mare şi încăpătoare, a fost denumită Teatrul Imperial Bolşoi Petrovsky şi inaugurată la 6 ianuarie 1825. În cinstea acestui eveniment, a fost interpretat prologul "Triumful muzelor" de M. Dmitriev, pe muzica romantică a compozitorului Alexander Alabiev. Faimoasa balerină franceză Félicité Hullen-Sor a evoluat în spectacolul "Cendrillon", semnat de soţul său, Fernando Sor.

În 1843, au avut loc lucrări de reparaţie şi consolidare, însă, zece ani mai târziu, la 11 martie 1853, un incendiu care a durat trei zile avea să distrugă aproape în întregime clădirea.

(w620) 2 Balsoi

Clădirea actuală a Teatrului Bolşoi a fost inaugurată la 20 august 1856, cu puţin înainte de ceremonia încoronării Ţarului Alexandru al II-lea Nicolaevici, notează www.bolshoi.ru. Lucrările de reconstrucţie au fost supervizate de Alberto Cavos, arhitectul-şef al teatrelor imperiale şi profesor la Academia de Arte din Sankt Petersburg. Spectacolul inaugural a fost opera "I Puritani", de Vincenzo Bellini.


La 7 decembrie 1919, numele instituţiei a fost schimbat în "Teatrul Academic de Stat Bolşoi". La 30 decembrie 1922, aici au fost adoptate declaraţia şi acordul privind formarea URSS.

Noi lucrări de reconstrucţie şi modificare s-au desfăşurat între 1921 şi 1923, coordonate de inginerul şi arhitectul Ivan Rerberg. Clădirea a fost la un pas de a fi, din nou, distrusă, de data aceasta din cauza unei bombe căzute pe edificiu în ziua de 22 octombrie 1941. Pagubele produse de proiectil au început să fie reparate în iarna anului 1942.

La 29 noiembrie 2002, a fost inaugurată o nouă scenă a teatrului, filiala Teatrului Bolşoi fiind situată în partea stângă a acestuia.

Între iulie 2005 şi octombrie 2011, clădirea Teatrului Bolşoi a fost supusă celei celei mai ample reconstrucţii din istoria sa. Printre numeroasele îmbunătăţiri, s-au numărat optimizarea acusticii şi refacerea decorului original. Sala principală poate găzdui până la 2155 de spectatori.

(w620) 3 Balsoi

Redeschiderea Teatrului Bolşoi din Moscova a avut loc la 28 octombrie 2011 şi a fost o adevărată sărbătoare naţională, la care a luat parte preşedintele de atunci al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, alături de mari personalităţi precum Patriarhul Chiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, prim-balerina Maia Pliseţkaia şi soţul ei, compozitorul Rodion Scedrin, soprana Galina Vişnevskaia şi de înalţi oaspeţi din străinătate.

Pe scenă au evoluat, printre mulţi alţi artişti ruşi consacraţi, balerinii Ivan Vasiliev, Vladislav Lantratov şi soprana Anna Aglatova. Diva franceză Natalie Dessay a interpretat o romanţă de Rahmaninov, iar soprana română Angela Gheorghiu o arie din opera "Dama de pică" de Ceaikovski.

Teatrul Bolşoi a găzduit multe premiere istorice, cum ar fi: opera "Voevoda" de Piotr Ilici Ceaikovski, în 1869; "Lacul lebedelor" de Ceaikovski, în 1877; o versiune a operei "Boris Godunov" de Modest Petrovici Musorgski, în 1888; "Aleko" de Serghei Rahmaninov, în 1893; "Lady Macbeth din Districtul Mtsensk" de Dmitri Şostakovici, în anul 1935.

(w620) 4 Balsoi

Primul concert oferit de Orchestra Teatrului Bolşoi datează din 4 mai 1919.

Academia de Balet a Teatrului Bolşoi, înfiinţată în 1763, este una dintre cele mai vechi şi prodigioase din lume. Teatrul are cea mai numeroasă companie de balet din lume, cu peste 200 de dansatori şi dansatoare.

 

 

 

sursa agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN EXTERN
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 6°C
IASI 3°C 4°C
CLUJ 4°C 4°C
CONSTANTA 10°C 7°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 6°C 4°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI