Moscova susține că Ucraina atacă infrastructura civilă din Donbas

Masină-capcană în Melitopol
Masină-capcană în Melitopol
30 mai 2022, 14:03

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Ucraina lovește ținte care includ „instituții pentru copii”, adăugând că trupele ruse luptă pentru a preveni exact acest tip de atac în regiunea de est a Ucrainei.

El spune: „Și tocmai acesta – protejarea oamenilor de acești neo-naziști care fac asta – acesta este tocmai scopul principal care se urmărește în timpul operațiunii militare speciale”.

Comentariile lui Peskov vin pe fondul luptei acerbe din Donbas, trupele ruse și ucrainene lansând propriile ofensive, cât și contraofensive în disputa pentru un teritoriu care a fost pierdut în ultimele trei luni.

Rusia și-a intensificat acuzațiile împotriva Ucrainei în ultimele zile, autoritățile separatiste acuzându-le și de un „atac terorist”produs  luni, după ce mașină-capcană ar fi fost detonată în orașul Melitopol controlat de Kremlin.

Presa de stat rusă a susținut că explozia a avut loc în apropierea Casei de Cultură în care își desfășoară activitatea oficialii ruși. Trei persoane au fost rănite în explozie.

Primarul din Melitopol, Ivan Fedorov, a declarat pentru BBC că există două posibile motive pentru explozie: Forțele ruse încearcă să omoare ucrainenii care opun rezistență ocupației orașului sau serviciile secrete ucrainene încearcă să ucidă colaboratori ruși.

El a spus că știe adevărul, dar nu este dispus să-l împărtășească în acest moment. Forțele ruse au întâmpinat o rezistență acerbă din partea rezidenților când au ajuns la Melitopol în februarie.

Un alt protest de masă a avut loc duminică în oraș. Fedorov a spus că localnicii „curajoși” și-au mers într-un parc din centrul orașului „nu noaptea, ci în mijlocul zilei”. „Ei înțeleg că este periculos”, a spus el, dar arată că nu sunt de acord cu ocupația rusă.”

 

Imagini video cu trenuri-platformă care transportă tancuri  rusești mai vechi T-72B în   Melitopol, sudul Ucrainei, au apărut pe rețelele sociale.

Trei civili au fost uciși și alți câțiva răniți în lupte aprige în regiunea Donețk din estul Ucrainei duminică, a anunțat luni o actualizare a administrației militare regionale pentru Donețk. Forțele ruse au bombardat zonele de la nord de orașul Donețk cu arme de calibru mic, tancuri, artilerie, mortiere și rachete MLRS „Grad”, se arată în comunicat.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a spus că „prioritatea absolută” a Moscovei este ceea ce el a numit „eliberarea” Donețk și Lugansk, cele două regiuni de est ale Ucrainei care formează Donbasul. Ofensiva Rusiei s-a intensificat asupra regiunii, deoarece trupele sale nu au reușit să cucerească Kievul și alte părți din centrul Ucrainei.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite