Moscova reacționează dur la Strategia de Apărare a României. Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe: Politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător

Moscova reacționează dur după ce România a menționat în Strategia Națională de Apărare că Rusia e o amenințare pentru stabilitatea în regiunea Mării Negre. Declarația vine din partea Ministerului Rus de Externe, în cadrul briefingului săptămânal, care a avut loc astăzi, și care a fost urmărit de corespondentul nostru la Moscova, Liviu Iurea.

11 Iunie 2020, 18:43 (actualizat 11 Iunie 2020, 19:44) |

Într-o manieră bine cunoscută, diplomația rusă, când vrea să regleze niște conturi pe anumite chestiuni își creează pretextul de a bifa o problemă printr-o întrebare venită din partea presei locale.

În cazul de față, frământările vizavi de România au venit din partea agenției RIA Novosti. Reprezentantul oficial al Ministerului Rus de Rxterne, Maria Zaharova nu își ascunde mirarea că Rusia este menționată ca amenințare alături de terorism și atacurile cibernetice în Strategia Națională de Apărare a României.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe: „Ştiţi prea bine că în Occident de multe ori se foloseşte acest truc pentru a pune în cârca Rusiei greşelile şi alte probleme interne din cadrul UE. Faptul că la Bucureşti se foloseşte metoda plagiatului confirmă că politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător. Ei nu sunt pregătiţi să abordeze chestiuni divergente impuse de alţii faţă de Rusia şi nu ţin cont de propriile intrese naţionale. Noi doar facem parte din aceeaşi regiune a Mării Negre. Este evident că noua redactare a stategiei naţionale de apărare a României va fi un pretext ca SUA şi NATO să îşi suplimenteze prezenţa militară în regiunea Mării Negre. Bucureştiul, în loc să se erijeze, aşa cum tot timpul a declarat, în "furnizor de stabilitate în regiune", îşi aduce o contribuţie semnificativă în creşterea tensiunilor şi a neîncrederii în regiune”.

Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a fost aprobată în ședința CSAT din 27 mai. Este pentru prima dată când acest document, ce se elaborează o dată la 5 ani, menționează, fară menajamente, comportamentul agresiv al Federației Ruse.

“Potențialul de escaladare a tensiunilor existente în regiune, pe fondul consolidării posturii ofensive și agesivității Federației Ruse din ultimii ani și al perfecționării instrumentarului hibrid pe care îl utilizează, reprezintă o preocupare majoră de securitate în context naţional”.

Documentul a fost trimis în Parlament, unde va fi dezbătut și supus la vot.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 11°C 10°C
CLUJ 8°C 10°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 12°C 15°C
BRASOV 8°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI