Moscova neagă informațiile potrivit cărora forțele ucrainene au străpuns linia frontului la Bahmut

12 mai 2023, 10:18

Moscova a reacționat după ce bloggeri militari ruși au scris pe aplicația de mesagerie Telegram că sunt progrese ucrainene la nord și la sud de orașul ucrainean Bakhmut, unii sugerând că a început o contraofensivă a forțelor pro-Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că ofensiva nu a început încă.

„Situația generală din zona operațiunii militare speciale este sub control”, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării.

„Declaraţiile difuzate de canale Telegram individuale cu privire la ‘străpungeri ale apărării’ ce ar fi avut loc în diverse zone de pe linia de contact nu corespund realităţii”, afirmă sursa citată.

Ministerul rus a dat asigurări în bilanţul asupra zilei anterioare că a respins câteva atacuri şi operaţiuni de recunoaştere ucrainene pe front, fără ca numărul lor să difere de ceea ce s-a raportat în zilele şi săptămânile precedente.  Potrivit ministerului rus, singura bătălie în curs la sfârşitul serii de joi era cea de lângă Malinivka, în regiunea Doneţk, bătălie ce implica aviaţie şi artilerie.

Cu toate acestea, ministerul rus nu a menţionat informaţiile despre o retragere a trupelor ruse de lângă Bahmut, limitându-se să indice că „detaşamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest” a oraşului, unde sunt situate ultimele „insule” ucrainene din zonă.

Faptul că ministerul rus s-a simțit obligat să publice declarația reflectă ceea ce Moscova recunoaște că este o operațiune militară „foarte dificilă”, notează The Guardian.

Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, anunțase că este în plină desfășurare contraofensiva ucrainenilor.

Contraofensiva (ucrainenilor) este în plină desfășurare. Forțele armate ucrainene avansează cu succes pe flancurile Artemivskului (denumirea rusă a Bahmutului – n.r.). În curând, vor intra pe teritoriile regiunilor Briansk și Belgorod”, a anunțat șeful Wagner.

Joi, Evgheni Prigojin a declarat că trupele ucrainene au început în oraşul Bahmut o contraofensivă cu atacuri de pe flancuri şi a calificat drept un „şiretilic” afirmaţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că armata ucraineană mai are nevoie de timp înainte de a lansa contraofensiva contra trupelor ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite