Moscova și-a stabilit linia de propagandă: Șoigu acuză Ucraina de aruncarea în aer a barajului Kahovka și susține că a fost zădărnicită contraofensiva Kievului

Serghei Șoigu
Serghei Șoigu
6 iunie 2023, 18:40

O declaraţie a Ministerului rus al Apărării semnată de Şoigu arată că ruperea barajului şi inundaţiile rezultate au fost concepute pentru a împiedica Rusia să atace în apropiere de Herson, permiţând în acelaşi timp Ucrainei „să transfere unităţi şi echipamente de pe frontul din Herson în zona de operaţiuni ofensive”.

Şoigu nu a furnizat dovezi care să susţină afirmaţia.

Totodată, Serghei Şoigu a precizat că forţele ruse au zădărnicit primele 3 zile ale unei contraofensive ucrainene în bătălii care s-au soldat cu peste 3.700 de morţi sau răniţi în rândul soldaţilor ucraineni.

Ministrul rus al Apărării a făcut această afirmaţie într-o declaraţie neobişnuit de detaliată, în care a raportat presupusele pierderi suferite de ambele părţi, notează Reuters.

Ucraina a menţinut o ambiguitate deliberată cu privire la contraofensiva sa mult aşteptată, dacă este în curs de desfăşurare, iar Reuters nu a putut verifica în mod independent informaţiile de pe câmpul de luptă.

„În ultimele trei zile, regimul ucrainean a lansat o ofensivă promisă de mult timp în diferite sectoare ale frontului”, a spus Şoigu. „Încercările de ofensivă au fost zădărnicite, inamicul a fost oprit”, a adăugat el. „Inamicul nu şi-a atins obiectivele, dar a suferit pierderi semnificative şi incomparabile”, a continuat oficialul de la Moscova.

El a indicat că Ucraina a pierdut 3.715 oameni în trei zile, precum şi 52 de tancuri şi 207 vehicule blindate. Rusia ar fi pierdut 71 de soldaţi şi 210 au fost răniţi în aceeaşi perioadă, în lupte. Rusia a pierdut 15 tancuri şi 9 vehicule blindate, a precizat Şoigu.

Moscova a declarat luni că Ucraina şi-a început contraofensiva mult aşteptată, încercând să străpungă frontul rusesc în sudul regiunii Doneţk.

Luni, Ucraina a atacat în 7 puncte de-a lungul frontului, dar cu pierderi semnificative, de peste 1.600 de oameni, a declarat Şoigu.

Ucraina a respins declaraţiile ruseşti ca fiind minciuni și nu a oferit detalii despre atacuri sau despre rezultatul acestora.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite