Moscova denunţă rezoluţia Parlamentului European care a calificat Rusia drept ”stat sponsor al terorismului”

Moscova
Moscova
25 noiembrie 2022, 20:04

„Această acţiune neprietenească face parte dintr-o campanie politică de informare dusă de Occident cu privire la ţara noastră şi nu are nicio legătură cu situaţia reală în lupta împotriva terorismului internaţional”, a precizat MAE rus într-un comunicat.

Parlamentul European a votat miercuri o rezoluţie care califică Rusia drept „stat sponsor al terorismului” în conflictul din Ucraina, invitând cele 27 de ţări membre ale UE să adopte o rezoluţie similară.

În textul adoptat la Strasbourg cu 494 de voturi pentru (58 voturi împotrivă şi 44 de abţineri), eurodeputaţii descriu „Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ca stat care utilizează mijloace teroriste”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut în repetate rânduri comunităţii internaţionale să declare „terorist” regimul preşedintelui Vladimir Putin.

Decizia Parlamentului European este în acest stadiu mai mult simbolică, în absenţa unui cadru juridic adecvat în UE, spre deosebire de SUA, notează Agerpres.

Rusia respinge în mod constant doctrina de a declara anumite ţări drept „state teroriste”, utilizată ca justificare pentru a interveni în afacerile lor interne de „unele state fără scrupule”, a declarat vineri ministrul rus adjunct de externe Oleg Sîromolotov, citat de EFE, denunţând rezoluţia Parlamentului European.

Rusia a declanşat la 24 februarie o invazie în Ucraina în ceea ce ea susţine că ar fi o „operaţiune militară specială”, calificată de Kiev şi Occident drept un război de agresiune imperialist, de o brutalitate atroce, primul de acest tip după al Doilea Război Mondial pe continentul european.

Valoarea pagubelor cauzate de invazia militară pe scară largă a Rusiei în Ucraina depăşise în septembrie 127 de miliarde de dolari, conform unui raport al Şcolii de Economie din Kiev (KSE), care a fost publicat la 21 octombrie, potrivit publicaţiei ucrainene Focus.

Cele mai mari daune au fost aduse fondului de locuinţe – 39,7% sau 50,5 miliarde de dolari. Suma a crescut cu 11,2 miliarde de dolari comparativ cu începutul lunii iunie. Invadatorii ruşi au avariat şi distrus 135,8 mii de case şi imobile cu mai multe apartamente. Suprafaţa totală a obiectivelor avariate sau distruse este de 74,1 milioane de metri pătraţi sau 7,3% din fondul locativ al Ucrainei, conform Focus.

Pe locul doi la distrugerile cauzate de război se situează infrastructura – 27,7% sau 35,3 miliarde de dolari. Din cauza luptelor, au fost distruse drumuri în valoare de 26,6 miliarde de dolari, în timp ce distrugerile înregistrate la căile ferate se cifrau în septembrie la 4,3 miliarde de dolari.

„Au fost distruse drumuri totalizând 25,0 mii km şi 315 poduri de importanţă naţională, locală sau municipală”, menţionează autorii raportului respectiv.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite