Moscova ameninţă cu un ”răspuns corespunzător”, după ce Londra a anunţat că va oferi Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit

Vladimir Putin
Vladimir Putin
21 martie 2023, 19:48

„Astăzi am aflat că Marea Britanie (…) a anunţat nu doar livrarea de tancuri Ucrainei, ci şi de obuze conţinând uraniu sărăcit (…) Dacă acest lucru se întâmplă, Rusia va fi nevoită să răspundă corespunzător”, a declarat Putin presei după întrevederea cu omologul său chinez Xi Jinping.

Vorbind luni la Londra, ministrul de stat britanic pentru apărare, Annabel Goldie, a afirmat că unele din obuzele cu care vor fi echipate cele 14 tancuri Challenger 2 pe care Marea Britanie le va oferi Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia vor fi obuze perforante care conţin uraniu sărăcit.

Întrebat marţi despre această declaraţie, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus în faţa presei că „încă un pas a fost făcut, şi rămân tot mai puţini paşi”. Solicitat să precizeze dacă se referă la apropierea unei „coliziuni nucleare” între Rusia şi Occident, el a confirmat că asta a dorit să spună. „Nu din întâmplare am spus despre paşi. Sunt din ce în ce mai puţini”, a atenţionat el.

Muniţiile cu uraniu sărăcit, folosite în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999, sunt utilizate în proiectilele antitanc, având o eficienţă deosebită în perforarea blindajelor. Aceste proiectile au însă efecte foarte nocive pentru sănătatea oamenilor din zonele unde sunt folosite.

„Fireşte, Rusia are cu ce să răspundă” în acest caz, a mai avertizat ministrul Şoigu.

Înaintea lui, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a descris planul Londrei drept o repetare a „scenariului iugoslav”, amintind că acest tip de muniţie cu uraniu sărăcit cauzează cancer şi contaminează mediul.

 

––––––––––––––

Uraniul sărăcit (US) este un produs secundar radioactiv și toxic din punct de vedere chimic al procesului de îmbogățire a uraniului, al cărui nivel de radioactivitate crește cu timpul. Acesta este utilizat de mai multe state pentru munițiile perforante utilizate la tancuri, care armate și avioane. Este cunoscut faptul că șase state produc acest tip de arme și se consideră că circa 20 de state dețin astfel de arme în arsenalele lor.

 

 

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite