CORESPONDENȚĂ DE LA MOSCOVA

MOSCOVA: Un proiect de restricționare a internetului, aprobat în primă lectură

Parlamentarii ruşi vor să voteze o lege care instituie un control mai strict al internetului. Cu scopul declarat de a-i proteja pe ruși de "efectele nocive ale globalizării". Adversarii inițiativei spun, însă, că obiectivul este represiunea politică. Liviu Iurea, corespondentul TVR la Moscova, a cules părerile experților, dar și ale cetățenilor.

18 Februarie 2019, 22:51 (actualizat 19 Februarie 2019, 00:02) Știrile TVR |

Prin legea propusă, Moscova încearcă să redirecționeze întregul trafic online din Rusia prin puncte controlate de autoritățile de stat. Se dorește și realizarea unui sistem național de domenii care să funcționeze autonom, în cazul în care țara se deconectează sau este deconectată de la rețeaua globală de internet. Autorii proiectului spun că doar așa Rusia se poate proteja de un eventual amestec străin.

Liviu Iurea: Toate companiile de telefonie mobilă din Rusia sunt obligate prin lege să stocheze datele timp de 6 luni. Mai mult, rețelele sociale sunt nevoite să divulge cheile de criptare serviciilor de securitate, iar informațiile despre utilizatori trebuie să fie păstrate în servere de pe teritoriul Federației Ruse.

Legea așa-numitului "internet suveran" este aspru criticată de grupurile care militează pentru drepturile omului.

Alexandr Isavnin, coordonator "RosKomSvoboda.org": "Dacă însă se închid punctele prin care se face traficul de date, va fi exact indicatorul că Rusia se deconectează de la internet. Dacă se va realiza acest proiect va fi greu să mai spui că în Rusia există internet. Va fi ceva similar cu ce se întâmplă acum în Coreea de Nord sau China".

Părerile moscoviților sunt împărțite.

"Cenzură? Da, este posibil. Eu sunt de părere că internetul trebuie limitat. Lumea să citească mai mult".

"Cred că se face cu scopul ca minorii să nu mai stea atâta pe internet. Au apărut generaţii care stau zi şi noapte în spaţiul virtual".

Legea mai trebuie să mai treacă prin două voturi în Duma de stat înainte de a fi dezbătută și în Consiliului Federației, după care va fi trimisă la promulgare președintelui rus Vladimir Putin.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPECIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 2°C
IASI 0°C 0°C
CLUJ -2°C -2°C
CONSTANTA 1°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -5°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI