EXCLUSIV Moscova: Expoziție inedită cu mașini Moskvici, cel mai cunoscut automobil din perioada sovietică. Mașina era populară și în România

În capitala rusă s-a deschis o expoziție unică, dedicată celui mai cunoscut automobil din perioada sovietică, celebrul Moskvici. Este singurul autoturism care poartă numele unui oraș - Moscova, s-a vândut masiv pe piață externă și era destul de popular și în România. Corespondentul nostru, Liviu Iurea, a vizitat expoziția și ne invită la o incursiune în trecut.

27 Mai 2021, 21:13 Știrile TVR |

Un tunel amenajat special te avertizează că se pregătește o călătorie în timp. Zeci de autoturisme originale, marca Moskvici, și alte câteva sute de exponate te ajută să simți atmosfera vremurilor de altădată. Expoziția are un concept nou: istoria mașinii Moskvici este povestită nu din punct de vedere tehnic, ci prin impactul pe care l-a avut asupra societății.

În filmele "Moscova nu crede în lacrimi", care a și primit premiul Oscar sau "Mâna cu briliante" , autoturismul Moskvici își joacă propriul rol alături de actori celebri. Sunt și câteva exponate unicat, cum ar fi o variantă de Moskvici care se numește Buratino. Este făcut din lemn și a apărut imediat după război, când nu prea se găsea metal.

Mașinile Moskvici erau populare nu numai în Uniunea Sovietică. 60 la sută din producția de autoturisme era destinată exportului. Și în România, Moskvici-ul era o mașină destul de populară și accesibilă.

Expoziția este interactivă și atrage mulți vizitatori.

Printre exponate sunt variante de Moskvici pentru teren accidentat. Pot fi admirate și modelele originale care au participat la raliuri automobilistice internaționale. S-au creat și prototipuri de Moskvici pentru cursele de Formula 1, însă nu au participat niciodată la competiții.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 7°C
IASI 3°C 6°C
CLUJ 4°C 8°C
CONSTANTA 11°C 14°C
CRAIOVA 8°C 7°C
BRASOV 7°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI