Mormântul unui războinic dac, descoperit în judeţul Giurgiu. Echipa TVR a filmat în exclusivitate momentele importante din timpul săpăturilor

Descoperire arheologică de excepţie în judeţul Giurgiu. Căutătorii de vestigii au găsit pe un câmp mormântul unui nobil dac. Acesta era, cel mai probabil, un războinic important, pentru că în groapă erau puse arme bogat decorate. Echipa TVR s-a aflat alături de specialişti şi a filmat în exclusivitate momentele importante ale unei zile de cercetare arheologică, plină de satisfacţii.

05 Martie 2023, 18:54 (actualizat 06 Martie 2023, 14:18) Știrile TVR |

Pe 22 februarie, câţiva amatori cu detectoare de metal au descoperit pe un câmp din apropierea localităţii Letca Veche din Giurgiu obiecte şi arme bogat ornamentate care i-au dus cu gândul la un mormânt de incineraţie al unui nobil sau războinic dac.

Căutătorii de vestigii istorice, care nu sunt la prima astfel de descoperire, au anunţat autorităţile.

Două săptămâni a durat până au ajuns arheologii să sape. S-au implicat cei din Dâmboviţa, pentru că singurul specialist din Giurgiu nu era disponibil. Chiar şi cu întârzierea de rigoare descoperirile au fost entuziasmante.

Arheologul Ana Ilie tocmai reuşise să scoată din pământ o pafta, catarama curelei ce aparţinuse nobilului get şi de care foarte probabil erau prinse şi armele găsite în mormânt. E vorba de arme din fier, două suliţe, un pumnal şi de o sică, armă specifică luptătorilor din triburile de daci.

Sica şi pumnalul au ornamente imprimate în zona tăişului şi indică personajul căruia i-au aparţinut spun specialiştii, pentru că armele făceau parte din identitatea războinicilor.

Arheologii care au cercetat câmpul din Giurgiu spun că în zonă a existat o aşezare dacică dovadă fiind şi numeroasele fragmente de ceramică şi chirpici găsite.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 31°C
IASI 30°C 31°C
CLUJ 24°C 23°C
CONSTANTA 24°C 24°C
CRAIOVA 28°C 27°C
BRASOV 26°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI