Mormântul princiar al unui războinic, descoperit pe șantierul autostrăzii A7. Arheologii au scos la iveală sute de obiecte din aur

20 decembrie 2022, 19:12

Mormântul războinicului descoperit pe șantierul autostrăzii A7 a fost datat de arheologi în perioada sfârșitului de secol 4, prima jumătate a secolului 5. Stilul policrom al obiectelor de podoabă descoperite în groapa funerară i-a ajutat pe specialiști să afle perioada în care au fost folosite, respectiv epoca migrației hunilor.

”E vorba de un mormânt de călăreț, inclusiv a fost descoperit și capul și o parte din cal, avea și o sabie lângă, aurită, un pumnal decorat tot cu aur, la picioare avea și un cazan de bronz și tolba cu săgeți, pe față avea o masca de au”, ne-a spus dr. Silviu Ene, cercetător științific institutul Vasile Pârvan.

”Este o descoperire de excepție, un mormânt de om de vază, îngropat cu toate însemnele sociale pe care le avea la momentul respectiv. Unele piese știm să le încadrăm în epocă, altele sunt descoperiri unicat în acest moment”, explică și dr. Radu Băjenaru, director adjunct la Institutul de arheologie Vasile Pârvan.

Pe lotul din autostrada A7 unde a fost făcută descoperirea au fost deschise 4 situri arheologice. Vremea potrivnică, ploile, iar acum temperaturile scăzute au împiedicat munca arheologilor. Totuși, de la găsirea primului obiect din aur, o zi și o noapte s-a lucrat la foc continuu pentru a recupera obiectele în siguranță.

Aceste descoperiri arată pentru istorici, pentru arheologi, traseul pe care l au urmat popoarele migratoare în periplul lor.

În județul Buzău sunt 6 situri unde au mai fost găsite obiecte specifice perioadei migratoare a vizigoților și hunilor.

”Hunii erau foarte interesați și apreciau foarte mult aurul, astfel că obiectele pe care le puneau în mormintele princiare erau realizate din aur și realizate în stilul policrom”, spune Gabriel Stăicuț, arheolog Muzeul Județean Buzău.

Una dintre cele mai valoroase descoperiri din perioada migrațiilor este Tezaurul de la Pietroasa, cunoscut sub numele de ”Cloșca cu puii de aur”, care cântărește aproape 20 de kg. Acesta a fost cel mai mare tezaur de aur din lume până în 1921, când s-a descoperit mormântul lui Tutankhamon.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite