Mormântul poetului Andrei Mureşanu a devenit loc de pelerinaj. Autorul poeziei "Un răsunet", textul imnului național, este înmormântat la Brașov

Cimitirul bisericii Sfânta Paraschiva din Braşov este loc de pelerinaj, mai ales în această perioadă. Aici este înmormântat Andrei Mureşanu, poetul care a scris "Deșteaptă-te Române".

30 Noiembrie 2018, 10:08 (actualizat 30 Noiembrie 2018, 13:07) |
Andrei Mureșanu 1816-1863
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Imnul național al României este la origine o poezie-manifest scrisă de Andrei Mureșanu în iunie 1848, dupa Adunarea Națională de la Blaj. Încă de la apariția în spațiul public, poezia „Un răsunet" i-a cucerit pe toți românii.

La scurtă vreme după apariție, poezia este pusă pe muzică de Anton Pann. Nicolae Bălcescu avea să spună că această creație a lui Mureșanu este  "Marseilleza românilor". (La Marseillaise, imnul național al Franței, n.r).

Născut la Bistrița, în 1816, într-o familie modestă, Mureșanu s-a stabilit la Brașov în jurul anului 1840.

A urmat cursurile Seminarului Greco-Catolic din Blaj și a ajuns la Brașov la invitația Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român, renumita ASTRA. În cetatea Brașovului a fost profesor de liceu și a avut o activitate publicistică intensa la Gazeta de Transilvania și la suplimentul literar "Foaie pentru minte, inimă și literatură".

Muzeul brașovean Casa Mureșenilor deține numeroase documente care i-au aparținut lui Andrei Mureșanu.

Omul care a scris "Deșteaptă-te române" a trecut la cele veșnice pe 12 octombrie 1863. Andrei Mureșanu este înmormântat la Brașov în cimitirul bisericii Sfânta Paraschiva de pe strada Gheorghe Baiulescu.

Ultima descendentă a familiei lui Andrei Mureșanu a murit la Brasov în luna februarie a acestui an, la 96 de ani.

Mormântul poetului este un permanent loc de pelerinaj. Adesea, profesorii organizează lecții de istorie lângă mormântul lui Andrei Mureșanu. Astfel, elevii au ocazia să afle cine a fost omul care a scris cel mai cunoscut cântec al românilor, "Deșteaptă-te române!"

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN #EUSUNTROMÂNIA
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 3°C
IASI 3°C 1°C
CLUJ -2°C -3°C
CONSTANTA 4°C 3°C
CRAIOVA 4°C 2°C
BRASOV -1°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI