Morți, răniți, dispăruți și sate îngropate în cenușă, în urma erupției vulcanului Fuego din Guatemala

4 iunie 2018, 09:55

Un localnic a fost salvat, ca prin minune. Casa îi fusese îngropată în cenușă și dărâmată parțial. Vecinii și echipele de intervenție au reușit să-l scoată, după aproape o jumătate de zi.

Volcan de Fuego, în traducere vulcanul de foc, a împrăștiat lavă fierbinte și cenușă pe o rază de 15 km. Râurile de lavă au înghițit case întregi. Mii de oameni au fost evacuați. Aeroportul din capitala Ciudad de Guatemala a fost închis.

Mai multe mici localități au fost pur și simplu îngropate de fluxul piroclastic de mare viteză – acel amestec de gaze, cenușă și roci vulcanice de înaltă temperatură, formate în timpul eurupției.

Presa guatemaleză și localnicii au postat pe rețelele de socializare imagini apocaliptice, cu sate acoperite de cenușă și cadavre răspândite peste tot.

Fuego este unul dintre cei mai activi vulcani din America Latină. Dar niciuna dintre erupțiile din ultima sută de ani nu a fost așa de violentă ca acum.

Vulcanul, înalt de 3763 de metri, se află destul de aproape de capitala Ciudad de Guatemala.

Erupția a avut loc în zori. Localitatile din vecinătate au fost acoperite cu un strat gros de cenușă.

Institutul Naţional de Seismologie, Vulcanologie, Meteorologie şi Hidrologie (Insivumeh) a informat că vulcanul, situat între departamentele Escuintla, Chimaltenango şi Sacatepéquez, din vestul ţării, şi-a încheiat erupţia.

Coloana de cenuşă expulzată de vulcan a ajuns până la 10.000 de metri înălţime, însă la ora locală 22:00 (04:00 GMT ) a coborât până la 4.500 metri, potrivit Insivumeh.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă