Monumentele preistorice numite „Stonehenge-ul nordului” vor fi scoase din registrul de patrimoniu în pericol al Angliei

Thornborough Henges
Thornborough Henges
3 februarie 2023, 13:01

Thornborough Henges, în apropiere de Ripon, în North Yorkshire, sunt trei cercuri de pământ uriașe construite de om. Fiecare are un diametru de peste 200 de metri și datează din perioada 3500 î.Hr. până la 2500 î.Hr., ceea ce le face monumente din neoliticul târziu/începutul epocii bronzului.

Motivul exact pentru care au fost create aceste cercuri este subiect de dezbatere. Dar ceea ce-i sigur este că sunt o adevărată minune a nordului, parte a unuia dintre cele mai importante situri antice din Marea Britanie.

Historic England și English Heritage au anunțat, după ani de preocupări, că au asigurat viitorul a două dintre henge-uri și a unor părți din peisajul înconjurător.

English Heritage va gestiona situl și a declarat că, începând de vineri, va primi vizitatori la monumentele preistorice, care, în ciuda importanței lor, nu sunt foarte cunoscute.

Joe Savage, manager senior de interpretare la English Heritage, a fost de acord că acestea nu sunt bine cunoscute – „în acest moment”. El a spus: „Locuiesc în Yorkshire și am o bună înțelegere a peisajului și a zonei, dar când am început să mă uit la acest sit, în urmă cu câțiva ani, am fost surprins.”

„Este o serie incredibilă de monumente. Sunt înspăimântătoare… așa că este fantastic că acum sunt în grija națională.”

Se crede că terasamentele circulare fac parte dintr-un „peisaj ritual”, comparabil cu Salisbury Plain, unde se află Stonehenge.

Există trei monumente preistorice care se întind de la nord la sud pe o lungime de peste 1,5 km. Două au fost dăruite națiunii de către compania de construcții Tarmac. Lightwater Holdings, o companie locală, a dăruit părți din monumentul mai larg.

Aceste două Thornborough Henges au fost adăugate în 2009 în registrul de patrimoniu în pericol al Historic England din cauza eroziunii cauzate de animale și iepuri. Noul acord, care face din Historic England proprietarul legal, va duce la scoaterea din registru a celor două monumente, cel central și cel sudic.

Efortul uman pentru a face aceste monumente preistorice ar fi fost enorm, comparabil cu Stonehenge sau cu pietrele staționare de la Avebury. Băncile de pământ din jurul cercurilor ar fi avut o înălțime de aproximativ 5 metri și există dovezi că ar fi fost acoperite cu gips alb strălucitor.

„Ar fi fost monumente destul de vizibile și epice”, a declarat Savage. „Cine știe cum au fost folosite, dar dacă stăteai în mijlocul lor și te uitai în jur, tot ce ai fi putut să vezi ar fi fost cerul și acest incredibil zid vast de alb care te înconjoară.”

Există o magie în legătură cu acestea chiar și astăzi, când experiența este mai pastorală, a spus Savage. „Când mergi printre ele, mergi pe urmele oamenilor de acum 5.000 de ani. Mergi pe același traseu, experimentezi aceleași ceruri. Există ceva care te poartă în istoria profundă atunci când te afli în aceste spații.”

Cele două monumente vor face parte din Colecția Patrimoniului Național, alăturându-se unor locuri precum Stonehenge, Podul de Fier, Castelul Dover și numeroasele forturi de pe Zidul lui Hadrian. Cel de-al treilea monument este proprietate privată și nu se află în registrul monumentelor aflate în pericol.

Duncan Wilson, directorul executiv al Historic England, a declarat că henge-urile și peisajul înconjurător „fac parte din cea mai importantă concentrație de monumente neolitice din nordul Angliei. Ele reprezintă o legătură cu strămoșii noștri străvechi, de-a lungul a mii de ani, inspirând un sentiment de uimire și mister. Suntem încântați.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă