Monumente din alamă în loc de bronz. Înșelătoria a fost descoperită de Primăria Capitalei, care i-a făcut plângere penală sculptorului Ioan Bolborea

Detalii scandaloase despre felul în care au fost realizate patru dintre statuile din bronz montate în ultimii ani în Bucuresti. Potrivit unor expertize cerute de Primăria Capitalei lucrările pentru care s-au plătit milioane de euro, sunt turnate în alamă, un aliaj mult mai ieftin decât bronzul trecut pe facturi. Şi toate cele cinci monumente sunt realizate în atelierele sculptorului Ioan Bolborea. Primăria i-a făcut plângere penală.

08 Aprilie 2019, 20:57 (actualizat 12 Aprilie 2019, 15:37) |
Statui de alamă în loc de bronz
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Marele ansamblu dedicat lui Ion Luca Caragiale, "Căruţa cu paiaţe", din faţa Teatrului Naţional, monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, Vioara spartă din Piaţa Universităţii şi statuia Împăratului Traian cu lupoaica de pe treptele Muzeului Naţional de Istorie au fost turnate în atelierele artistului Ioan Bolborea. În acte sunt piese din bronz, dar, de fapt, ar fi fost realizate dintr-un aliaj mai slab şi mai ieftin, din alamă.

Este concluzia unor expertize făcute de Primăria Capitalei. Toate cele cinci lucrări au fost facturate, montate şi plătite de fostele administraţii.

"În momentul în care am identificat această diferenţă de materiale, am solicitat nişte oferte de preţ ca să vedem care este oferta de preţ şi am constatat că este de trei ori mai scump decât alama. Bronzul fiind considerat în lumea artei un metal nobil, pe când alama nu este considerat un metal nobil", a declarat Oana Zaharia, directorul Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic, PMB.

"Povestea cu bronzul, când se specifică în contract, este generică. Bronz, lucrare în bronz...  Nimeni nu s-a interesat niciodată câtă alamă, cât bronz, cât cupru este băgat...", a precizat artistul plastic Ioan Bolborea.

Primăria Capitalei a formulat o plângere penală împotriva artistului Ioan Bolborea pe care îl acuză de înşelăciune. Sculptorul  susţine că totul este o răzbunare, pentru că el nu este de acord cu rezilierea unui contract pe care îl are cu Municipalitatea.

"Expertiza este a artistului. Artistul decide cât bronz, câtă alamă bagă în lucrarea respectivă", a mai spus Ioan Bolborea.

Potrivit Primăriei Capitalei, artistul plastic Ioan Bolborea ar fi încasat în anii trecuți de la municipalitate, pentru patru monumente care ar fi turnate în alamă şi nu în bronz, aproximativ 3 milioane de euro.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 20°C 20°C
IASI 18°C 18°C
CLUJ 17°C 16°C
CONSTANTA 19°C 18°C
CRAIOVA 17°C 19°C
BRASOV 17°C 16°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI