Monument pentru sacrificiul suprem. Familia Arnăuţoiu din satul Nucșoara a fost decimată pentru că s-a opus comuniștilor

Comuna argeşeană Nucşoara a intrat în istorie pentru rezistenţa anticomunistă. Printre cei care s-au opus regimului totalitar a fost şi familia Arnăuţoiu. Cei doi fraţi, Toma şi Petre, au fost executați, iar părinţii şi sora lor, Elena, au ajuns în închisorile comuniste. Elena a supravieţuit, iar acum, la 99 de ani, a asistat la ridicarea monumentului dedicat sacrificiului făcut de familia ei.

22 Decembrie 2018, 21:06 Știrile TVR |
Monument pentru sacrificiul suprem
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Crucea brâncovenească din piatră de calcar a fost amplasată pe fostul teren al familiei Arnăuțoiu din satul Nucșoara.

Monumentul le va aminti și generațiilor viitoare despre lupta împotriva regimului comunist, începută în 1949.

Elena Arnăuțoiu este una dintre cele mai longevive supraviețuitoare ale represiunii din perioada comunistă. A fost arestată în 1958 și condamnată la cinci ani de închisoare pentru ca nu i-a denunțat pe cei din grupul de rezistență condus de frații săi. A fost închisă, printre alte centre de detenție, și la Pitești.

A avut de suferit toate viața pentru că s-a opus regimului comunist.

Soțul ei a fost dat afară din învățămant, iar fiul a reușit cu greu să-și finalizeze studiile, din cauza „originii nesănătoase".

A fost șicanată și urmărită de Securitate până în 1989 și a plătit zeci de ani chirie în propria casă, având colocatari informatori ai Securității.

În 2016, a primit Ordinul Național „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler pentru curajul de a se împotrivi comuniștilor.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 4°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 2°C 2°C
CONSTANTA 3°C 4°C
CRAIOVA 2°C 8°C
BRASOV -1°C 1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI