Monica Babuc a fost avizată favorabil pentru funcţia de director al ICR Chişinău

29 martie 2023, 21:47

USR contestă propunerea conducerii Institutului Cultural Român pentru numirea în fruntea reprezentanţei de la Chișinău a Monicăi Babuc, fost ministru al Culturii în Republica Moldova. Dar şi o apropiată a oligarhului Plahotniuc, potrivit USR.

PSD și PNL susțin însă că Monica Babuc va reuși să promoveze la Chișinău limba română, cultura și identitatea românească.

Radu Mihail, senator USR: Să vii să propui la ICR Chișinău o colaboratoare apropiată a lui Plahotniuc doar că îți impune PSD-ul mi se pare o insultă la adresa statului român.

Titus Corlățean, senator PSD, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă: Habar nu aveți despre ce vorbiți, o astfel de numire se face prin consultare interinstituțională mult mai complexă și mult mai sofisticată decât aveți dvs habar.

Viorel Badea, senator PNL, preşedintele Comisiei de Cultură: Sunt convins că prezența dvs acolo va reuși să promoveze cu adevărat cultura română.

Președintele ICR o recomandă pe Monica Babuc pentru calitățile manageriale și orientarea culturală pro-europeană și pro-occidentală. A fost ministru al culturii timp de 6 ani consecutiv, în 4 guverne de la Chișinău.

Babuc spune că a făcut o prioritate din relația Republicii Moldova cu România și că are cetățenie română.

Monica Babuc, propusă la conducerea ICR Chişinău: Născută din părinți români din Regat, nepoată de bunici români care și-au pierdut cetățenia română, nu din voia lor, ci pentru că s-a întâmplat acest lucru abuziv. Iată că eu, restabilindu-mi cetățenia română în anii 90. Experiența mea, entuziasmul meu și energia care mă caracterizează ar putea aduce beneficii diplomației culturale române la Chișinău. Am fost colegă trei ani de zile în Guvern cu președinta Maia, Sandu care era ministrul Educației, iar eu eram ministru al Culturii. Ne cunoaștem foarte bine, am rezonat pe valori.

Monica Babuc a mai precizat că a fost colegă de Guvern și cu actualul premier, dar și cu președintele Parlamentului de la Chișinău.

Monica Babuc a fost membră a Partidului Democrat din Moldova, formațiune care, între 2016 și 2019, a fost condusă de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care are mai multe dosare penale deschise în Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite