Casa Regală a Spaniei a fost întotdeauna apropiată de cea a României prin relația de rudenie dintre Regina Sofia și Regele Mihai. Decesul Regelui nu a fost urmat încă de o reacție publică a familiei regale spaniole, dar este cunoscută prietenia dintre cele două case. Ne spune mai multe Felix Damian, corespondent TVR la Madrid.
Presa spaniola semnala încă de anul trecut ca regina Sofia este îngrijorată de starea de sănătate a vărul ei „favorit", regele Mihai I.
Regina emerita a Spaniei a călătorit în 2011 la București unde a participat la sărbătorirea zilei de naștere a Regelui Mihai, care împlinea atunci 90 de ani.
La acea ocazie, cei doi doi au luat prânzul alături de ceilalți invitați iar pe masa a fost adus un tort cu forma blazonului fostului regat al României.
Și Regele Mihai spunea într-un interviu publicat în 2011 că relațiile cu Familia Regală a Spaniei sunt excelente.
„Nu ne apropie doar relația de rudenie, ci și destinul istoric. La fel ca și noi, regina Sofia știe ce înseamnă exilul", spunea atunci regele Mihai I.
Regina Sofia a fost nevoită să părăsească Grecia, împreună cu familia ei, în al Doilea Război Mondial, refugiindu-se de naziști în Egipt și apoi Africa de Sud.
Prietenia dintre familiile regale a prilejuit și o serie de vizite oficiale de stat pe care actualul rege al Spaniei, Felipe al VI-lea le-a făcut în România, împreună cu regina Letiția încă din 2009 când era prinț moștenitor.
Despre personalitatea istorică a Regelui Mihai, presa spaniolă remarcă faptul că răsturnarea regimului Antonescu și trecerea României de partea Aliaților în 1944 a fost cea mai îndrăzneață acțiune a monarhului, care a scurtat astfel al Doilea Război Mondial cu cel puțin cinci luni și a salvat viața a cel puțin 600 de mii de oameni.
De la Madrid pentru TVR, Felix Damian.