COOLTURA

Momente din arta marelui sculptor interbelic Oscar Han pot fi văzute la Muzeul Colecţiilor din Capitală, la 130 de ani de la naşterea artistului

Cele mai importante momente din arta marelui sculptor interbelic Oscar Han pot fi văzute la Muzeul Colecţiilor din Capitală, într-o prezentare care marchează 130 de ani de la naşterea artistului. E prima prima expoziţie de sculptură după zeci de ani la Muzeul Colecţiilor. Cronologic, urmărim 50 de lucrări aduse din patrimoniul mai multor muzee şi din colecţii private, completate cu materiale documentare puse la dispoziţie de nepotul sculptorului.

05 Iunie 2021, 16:34 |
Marele sculptor interbelic Oscar Han, la Muzeul Colecțiilor
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Oscar Han s-a născut la București în 1891, dintr-un tată de origine germană, cum o trădează și numele, și o mamă româncă. Elev al lui Paciurea, Oscar Han s-a bucurat de succes pe tot parcursul carierei sale. Expoziția de la Muzeul Colecțiilor sugerează liniile de forță ale unui artist interesat de sculptura de mici dimensiuni, de portret, dar și de arta monumentală.

În timpul comunismului, Ocar Han e dat afară de la catedra de sculptură a Academiei de Arte frumoase, unde era profesor, și e pus la index o vreme.

Cronologic, traseul lui Han începe cu o lucrare făcută pe vremea studenției, pe care profesorul Paciurea l-a îndemnat s-o expună la Salonul Oficial. "Cap de fetiță" arată deja virtuozitate stilistică.

Unul dintre primele portrete semnate de Oscar Han e al lui Nicolae Iorga. Au urmat și alte imortalizări ale unor celebrități culturale: Liviu Rebreanu, Claudia Millian, Alexandru Vlahuță, Ionel Teodoreanu, Arghezi sau Caragiale.

I-a sculptat pe regii României, a făcut bustul reginei Maria, dar monumentul lui Eminescu l-a însoțit obsesiv pe Han de-a lungul întregii vieți. Bustul poetului de la Putna, din 1926, în ipostaza de tânăr viguros, cu alură de semizeu. Un alt bust a fost instalat la Oradea, în 1934 ( din păcate a fost distrus de extremiști în 1940) și ni-l arată pe poet în expresia lui luciferică. Iar la Constanța, pe faleză, e inaugurat în 1934, cu fast, în prezența regelui, grupul statuar Eminescu.

Până și sfârșitul marelui sculptor Oscar Han e legat de Eminescu- așa cum și- a dorit, cenușa sa a fost aruncată în mare, la Constanța în apropierea statuii lui Eminescu.

 

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CULTURĂ
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 1°C
IASI 1°C -3°C
CLUJ -3°C -2°C
CONSTANTA 2°C 0°C
CRAIOVA 1°C 1°C
BRASOV -3°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI