Momente din arta marelui sculptor interbelic Oscar Han pot fi văzute la Muzeul Colecţiilor din Capitală, la 130 de ani de la naşterea artistului

5 iunie 2021, 16:34

Oscar Han s-a născut la București în 1891, dintr-un tată de origine germană, cum o trădează și numele, și o mamă româncă. Elev al lui Paciurea, Oscar Han s-a bucurat de succes pe tot parcursul carierei sale. Expoziția de la Muzeul Colecțiilor sugerează liniile de forță ale unui artist interesat de sculptura de mici dimensiuni, de portret, dar și de arta monumentală.

În timpul comunismului, Ocar Han e dat afară de la catedra de sculptură a Academiei de Arte frumoase, unde era profesor, și e pus la index o vreme.

Cronologic, traseul lui Han începe cu o lucrare făcută pe vremea studenției, pe care profesorul Paciurea l-a îndemnat s-o expună la Salonul Oficial. „Cap de fetiță” arată deja virtuozitate stilistică.

Unul dintre primele portrete semnate de Oscar Han e al lui Nicolae Iorga. Au urmat și alte imortalizări ale unor celebrități culturale: Liviu Rebreanu, Claudia Millian, Alexandru Vlahuță, Ionel Teodoreanu, Arghezi sau Caragiale.

I-a sculptat pe regii României, a făcut bustul reginei Maria, dar monumentul lui Eminescu l-a însoțit obsesiv pe Han de-a lungul întregii vieți. Bustul poetului de la Putna, din 1926, în ipostaza de tânăr viguros, cu alură de semizeu. Un alt bust a fost instalat la Oradea, în 1934 ( din păcate a fost distrus de extremiști în 1940) și ni-l arată pe poet în expresia lui luciferică. Iar la Constanța, pe faleză, e inaugurat în 1934, cu fast, în prezența regelui, grupul statuar Eminescu.

Până și sfârșitul marelui sculptor Oscar Han e legat de Eminescu- așa cum și- a dorit, cenușa sa a fost aruncată în mare, la Constanța în apropierea statuii lui Eminescu.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite