Moment unic: Regele Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf

Sicriul cu trupul neînsufleţit al Mejestății Sale Defuncte Regelui Mihai a fost adus în ţară miercuri, la orele 11.00 și depus până la orele 18.00 în Sala de onoare a Castelului Peleș, locul în care s-a născut monarhul. A fost apoi  dus la București, unde, în drumul spre Palatul Regal,  a trecut pe sub Arcul de Triumf.

13 Decembrie 2017, 21:21 (actualizat 13 Decembrie 2017, 23:37) Știrile TVR |
Moment unic: Regele Mihai a trecut pe sub Arcul de Triumf
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Două dintre mașinile cortegiului funerar au trecut pe sub Arcul de Triumf. Una în care se afla Coroana regală, cealaltă cu Majestatea Sa Defunctă, pentru că a fost șef de stat și comandantul unei armate în vreme de război. Regele Mihai nu trecuse niciodată pe sub Arc.

Sute de persoane cu steaguri, fotografii și candele au mers să întâmpine cortegiul funerar. Un astfel de moment s-a consumat și pe 24 iulie 1938. Atunci, bunica Regelui Mihai, Regina Maria, a trecut pe ultimul drum pe sub Arcul de Triumf.

Construcția a fost ridicată în această formă între 1922 și 1936, pe timpul domniei Regelui Ferdinand I, bunicul Regelui Mihai.

Pentru orice militar, este foarte importantă trecerea pe sub Arcul de Triumf. Dar nu orice militar trece pe sub Arcul de Triumf.

Majestatea Sa Defunctă a trecut pe sub Arcul de Triumf pentru că a fost șef de Stat și pentru că a condus Armata. Potrivit Constituției de la acea vreme, Regele, ca și președintele azi, era comandantul suprem al Armatei.

Regele a condus armata în vreme de război.

Cortegiul funerar a ajuns la ora 20.04 în Piața Arcului de Triumf. Doar două mașini au avut dreptul să treacă pe sub Arcul de Triumf - într-una se afla Coroana regală și în cealaltă trupul Majestății Sale.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN MOARTEA UNUI REGE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI