Moment istoric la Curtea de Argeș. Osemintele Regelui Carol al II-lea au fost reînhumate în Noua Catedrală Regală

Momente istorice la Curtea de Argeş. Rămăşiţele Regelui Carol al II-lea au fost înhumate în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, la 66 de ani de la moartea sa. Ceremonia militară şi religioasă a avut loc în prezenţa membrilor Familiei Regale. A lipsit însă Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei. A respectat astfel decizia Regelui Mihai, care a refuzat să fie prezent, acum 16 ani, la repatrierea osemintelor tatălui său. Din 2003 şi până acum, rămăşiţele pământeşti ale lui Carol al II-lea au fost depuse într-o capelă a Mănăstirii Curtea de Argeş. TVR a transmis în direct şi în exclusivitate ceremoniile de reînhumare.

09 Martie 2019, 11:46 (actualizat 10 Martie 2019, 15:20) Știrile TVR |
Moment istoric la Curtea de Argeș
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Ceremonie religioasă emoţionantă la Curtea de Argeş. Regele Carol al II-lea a avut parte de slujba ortodoxă care nu a fost posibilă în Portugalia, în 1953, la moartea lui.

Au fost funeralii de stat, la care au asistat membri ai Familiei Regale și oficiali ai statului.

Emoţia s-a transmis și în afara catedralei, sutelor de oameni care au asistat la ceremonie.

Regele Mihai nu a fost prezent la înmormântarea tatălui în Lisabona şi nici în 2003, când osemintele lui Carol al II-lea au fost repatriate. Și-a dat însă acordul să fie înhumat în noua catedrală ce urma să fie construită.

La Curtea de Argeș, în cele 3 necropole regale, își dorm somnul de veci domnii Basarabi ai Țării Românești și cei patru regi ai dinastiei române.

________________________________

UPDATE Sicriul cu rămășițele lui Carol al II-lea a fost mutat în Noua Necropolă Regală de la Curtea de Argeș, unde a fost și înhumat, a transmis Diana Dumitrașcu, pentru Telejurnal. În Noua Catedrală, în partea dreaptă, sunt mormintele Regelui Mihai și al Reginei Ana, iar în stânga a fost înmormântat Regele Carol al Doilea. Anul acesta vor mai fi aduși la Curtea de Argeș Regina - Mamă Elena, înmormântată în Elveția, și Principele Mircea, înmormântat la Bran.

UPDATE Sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea a fost scos din vechea catedrală, de militari ai Batalionului Vânători de Munte 33 „Posada” din Curtea de Argeş, și a fost purtat pe umeri, până în Noua Catedrală, unde are loc o slujbă religioasă la care participă doar Familia Regală.

UPDATE Am venit din respect pentru istorie și din respect pentru Carol al II-lea - asta au declarat oamenii cu care am stat de vorbă, a transmis Diana Dumitrașcu pentru Ediția Specială. Sunt câteva sute de persoane care asistă la această ceremonie. La ceremonia din Noua Necropolă Regală va avea acces doar Familia Regală.

UPDATE Ceremonia religioasă a început și este transmisă în direct de TVR într-o Ediție Specială. Invitații Cameliei Csiki sunt Diana Mandache, istoric, și Cornel Matache, realizatorul emisiunii "Universul credinței". "Este o slujbă de strămutare a osemintelor Regelui și, în același timp, de înhumare", explică Cornel Matache, realizatorul emisiunii "Universul credinței". Este o ceremonie la care participă Altețele lor Regale Principesele Maria și Sofia și Principele Radu. Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, nu este prezentă.

Vineri seara, 11 militari ai Batalionului Vânători de Munte din Curtea de Argeş au scos sicriul Regelui Carol al II-lea din capela din curte, în care era depus, şi l-au dus în vechea Catedrală,  unde l-au așezat pe catafalc.

Stindardul Regelui, cel original, repatriat din Portugalia în 2003, şi o coroană albă de flori au fost aşezate deasupra.

Astăzi, după ce sicriul va fi scos din Vechea Catedrală, militarii Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul" vor prezenta onorul şi semnalul funerar lung.

Sicriul va fi purtat de brigada de elită a armatei la Noua Catedrală. Pe traseu vor fi militari de la Vânătorii de Munte, precum şi preoţii din eparhie.

Osemintele vor fi aşezate apoi în Noua Catedrală și necropola regală din Curtea de Argeș, la două morminte distanţă de cele ale Regelui Mihai şi Reginei Ana.

La ceremonia de îngropare din Noua Catedrală va participa doar Familia Regală. Publicul va avea acces atât în faţa vechii catedrale, cât şi în faţa celei noi.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 9°C 9°C
IASI 8°C 4°C
CLUJ 5°C 4°C
CONSTANTA 12°C 12°C
CRAIOVA 6°C 8°C
BRASOV 7°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI