Moment istoric: Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial post-Brexit, după negocieri intense

Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord comercial, anunță BBC și presa internațională. Este un acord istoric pentru viitoarea relația comercială cu Uniunea Europeană, la care s-a ajuns în Ajunul Crăciunului, cu doar câteva zile înainte de finalul perioadei de tranziție și după zece luni de negocieri intense.

24 Decembrie 2020, 17:04 (actualizat 24 Decembrie 2020, 19:07) |
Acord UE-Marea Britanie. Brexit

”Am ajuns în sfârșit la un acord. A fost un parcurs greu și furtunos, dar am ajuns la o înțelegere bună. A meritat să ne luptăm pentru acest acord”, a declarat președinta Comisiei Europeane, Ursula von der Leyen, într-o conferință de presă cu negociatorul șef al UE, Michel Barnier.

Șefa Comisiei Europene a mai adăugat că acordul este ”corect” și ”echilibrat”, adăugând că a fost bine și responsabil pentru cele două părți să urmărească obținerea lui.

Cel mai îndelungat punct de dispută al negocierilor a fost problema pescuitului.

Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea Europeană la sfârşitul lui ianuarie, dar a rămas membră a pieţei interne a UE şi a uniunii vamale până la încheierea perioadei de tranziţie, la sfârşitul anului.

În absenţa oricărui acord, s-ar fi aplicat taxe vamale mari şi alte bariere comerciale, cee ce ar fi afectat economia şi lanţurile de distribuţie.

Ambasadorii UE se vor întâlni vineri, de Crăciun, la ora locală 10.30, pentru a începe examinarea acordului încheiat joi între Uniunea Europeană şi Regatul Unit, a declarat un purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a Consiliului UE, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

"Preşedinţia germană a Consiliului UE a convocat o reuniune a COREPER pentru mâine (vineri - n.r.), la ora 10.30. Ambasadorii UE vor începe să examineze acordul UE-regatul Unit", a precizat pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedinţiei germane a Consiliului UE.

El a mai menţionat că negociatorul şef pentru Brexit al UE, Michel Barnier, va face un briefing asupra modului în care s-au finalizat negocierile.

Între timp, premierul britanic Boris Johnson a anunţat că parlamentul va vota asupra acordului cu UE pe 30 decembrie.

El a precizat că acordul va fi disponibil pentru a fi examinat, "iar apoi va urma un vot parlamentar, sper, pe 30 decembrie".

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 11°C
IASI 14°C 13°C
CLUJ 12°C 10°C
CONSTANTA 12°C 10°C
CRAIOVA 11°C 7°C
BRASOV 12°C 7°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI