MOLDOVA AZI Începe cursa electorală la Chișinău. Democrații, socialiștii și comuniștii s-au înscris fără probleme

11 ianuarie 2019, 15:22

Democraţii, socialiştii şi comuniştii au fost înregistraţi fără mari probleme la CEC în calitate de concurenţi electorali. Spiritele s-au încins atunci când a venit rândul blocului politic ACUM. Nedumeriri pentru unii membri CEC au stârnit candidaţii liberal-democraţi înscriși pe lista Alianței ACUM, deşi PLDM nu face parte din blocul electoral.

IURIE CIOCAN, membru Comisia Electorală Centrală: „Întrebarea mea faţă de solicitanţi, copreşedinţii blocului ACUM, a fost de a clarifica statutul PLDM în cadrul acestei construcţii politice, pentru că ei nu sunt fondatori ai blocului, nu au constituit bloc, pe când definiţia codului electoral stipulează expres că participarea în comun reprezintă în bloc electoral. Din punctul meu de vedere avem participarea a 3 partide”.

După discuţii aprinse, blocul electoral ACUM a fost înregistrat oficial în cursă. Liderii PAS şi PPDA spun că prezenţa pe listă a candidaţilor PLDM nu contravine legii şi acuză membrii CEC că ar fi tergiversat intenţionat înregistrarea.

MAIA SANDU, lider PAS: „Ei fac referinţă la o hotărâre a CC care se referă la partide politice care camuflau unele partide ca să se califice pentru un prag mai mic. Un partid politic trebuie să aibă un prag mai mic decât un bloc, noi suntem bloc declarat. Pentru noi pragul este mai mare şi noi nu ascundem nimic”.

ANDREI NĂSTASE, lider PPDA: „Această comisie este angajată să ne pună piedici, să ne elimine candidaţii, să ne elimine reprezentanţii. Deşi formaţiunile politice au venit la CEC cu lista completă a candidaţilor la funcţiile de deputat, nu toţi pretendenţii au fost înscrişi în cursă”.

ALINA RUSSU, preşedinte Comisia Electorală Centrală: „În cazul PSRM a fost solicitată de a fi înscrisă în cursă lista de 55 de candidaţi. Au fost înregistraţi 54 de candidaţi. Un candidat nu a prezentat setul complet, lipsa fiind certificatul de integritate”.

În cazul blocului a fost cerută lista de 55, au fost înregistraţi 54. Acelaşi lucru, nu a fost depus setul complet. Potrivit legii, campania electorală pentru referendum începe cu 60 de zile înainte de data scrutinului, iar campania electorală pentru alegerile parlamentare începe cu 30 de zile înainte de data scrutinului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite