Modificările propuse de guvern pentru Codul fiscal vor aduce scumpiri, creşteri de taxe şi impozite. Măsurile, în primă lectură pe agenda Executivului

6 iulie 2022, 14:48

Ordonanța de guvern care își propune să modifice Codul fiscal a intrat astăzi în ședința de guvern într-o primă lectură.

VEZI și Măsuri pentru protejarea locurilor de muncă și a cetățenilor cu venituri de până la 4.500 de lei, discutate la guvern. Deduceri din impozit pentru salariații tineri și pentru angajații care au copii la școală

L-am văzut pe premierul Nicolae Ciucă discutând cu ministrul Finanțelor în ședință despre aceste modificări fiscale, a transmis Vlad Ungar pentru Telejurnal.

Acciza la țigări va fi majorată cu 60 de bani la fiecare pachet, acciza la alcool crește cu 6 bani la fiecare litru, iar câștigurile din jocuri de noroc de peste 10 mii de lei vor fi impozitate cu 40%.

Impozitul specific pentru hoteluri și restaurante se transformă în impozit de 1% din cifra de afaceri.

De luna viitoare, pentru angajații din agricultură și construcții vor fi limitate facilitățile fiscale pentru veniturile de până la 10 mii de lei. Acum pot primi aceste facilități angajații care au salarii de cel mult 30 de mii de lei.

De la începutul anului viitor, cota TVA creşte de la 5% la 9%, atât pentru livrarea de alimente, inclusiv băuturi, dar şi pentru serviciile de restaurant şi de catering şi pentru activităţile de cazare hotelieră.

Această ordonanță de urgență va fi adoptată săptămâna viitoare și aduce modificări care se aplică în două tranșe diferite.

O parte din modificări se aplică de la 1 august, iar celelalte începând cu 1 ianuarie 2023.

Surse: Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Finanțelor Adrian Câciu se întâlnesc, luni, cu reprezentanții mediului de afaceri pentru discuții despre noile măsuri fiscale

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite