Modificările privind confidențialitatea datelor pun Apple în conflict cu guvernul britanic. Apple: Vom continua să lucrăm pentru a face din internet un loc mai sigur pentru copii și pentru noi toți

Utilizatorii Apple vor putea aplica o "criptare end-to-end" care limitează accesul surselor externe la datele utilizatorilor, pentru toate datele stocate în Cloud. Odată cu această schimbare, compania de tehnologie intră în contradicție cu guvernul britanic în ceea ce privește proiectul de lege pentru siguranța online.

08 Decembrie 2022, 19:34 Știrile TVR |
Compania Apple / FOTO: Shutterstock

Noua funcție de confidențialitate, denumită „protecție avansată a datelor pentru iCloud", le permite utilizatorilor să aplice „criptarea de la un capăt la altul" tuturor datelor lor stocate în Cloud, inclusiv copiile de rezervă ale dispozitivelor, istoricul mesajelor și fotografiile. Criptarea este deja disponibilă pentru utilizatorii din SUA care s-au înscris în programul beta al companiei și va fi disponibilă în întreaga lume la începutul anului 2023, precizează Apple.

Criptarea de la un capăt la altul este o formă de securitate care înseamnă că nimeni, în afară de destinatarul vizat, nu are capacitatea de a decripta fișierele - nici măcar furnizorul de servicii în sine, chiar dacă i se cere sau este obligat să o facă de către autorități.

Serviciul iMessage de la Apple este criptat de la un capăt la altul din 2014, fapt care a provocat o oarecare consternare în rândul poliției și agențiilor de spionaj din întreaga lume. Însă, până acum, acestea au avut la dispoziție o altă cale pentru a accesa comunicațiile țintelor: cerând ca Apple să le predea copiile de rezervă necriptate ale utilizatorilor. Acum, această opțiune ar putea dispărea și ea.

Viitorul proiect de lege privind siguranța online cere companiilor să acționeze pentru a limita răspândirea materialelor de abuz sexual asupra copiilor și a conținutului care promovează terorismul în aplicațiile de mesagerie.

Schimbarea a fost salutată de grupurile pentru libertăți civile. „Ministerul de Interne ar trebui să înceteze să mai ceară companiilor să își expună clienții la riscuri și să sprijine tehnologiile criptate, în loc să încerce să le submineze", a declarat Jim Killock, director al Open Rights Group.

„Lipsa siguranței este un beneficiu pentru infractorii care doresc informațiile noastre personale pentru malware și fraude. Ministerul de Interne și DCMS (Departamentul pentru Digital, Cultură, Media și Sport) ar trebui să renunțe la eforturile lor de a controla, limita și compromite criptarea prin intermediul proiectului de lege privind siguranța online sau prin amenințări de a utiliza alte puteri secrete, cum ar fi avizele de capacitate tehnologică".

În paralel cu inițiativa de criptare a copiilor de rezervă, Apple a renunțat, de asemenea, în mod discret, la o altă propunere: scanarea fotografiilor partajate pe dispozitive pentru cazurile cunoscute de materiale de abuz sexual asupra copiilor.

Grupurile pentru siguranța copiilor i-au cerut să revină asupra acestei decizii, argumentând că introducerea criptării pentru copiile de rezervă face ca o astfel de "scanare pe dispozitiv" să fie mai valoroasă.

„Apple a creat o metodă care protejează confidențialitatea și nu este intruzivă pentru a detecta conținutul infracțional. Scanarea ar avea loc doar atunci când software-ul este sigur că există imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor", a declarat Dan Sexton, director tehnic al Internet Watch Foundation, care coordonează eliminarea acestor imagini de pe internet.

„Introducerea criptării de la un capăt la altul este o oportunitate pentru ei de a revizui această metodă. În cazul în care companiile doresc să introducă o criptare suplimentară în serviciile lor, trebuie să se asigure că copiii beneficiază de o protecție cel puțin echivalentă".

În schimb, Apple a precizat că se va concentra pe o altă funcție de protecție a copiilor, "siguranța comunicării", care acționează pentru a interveni atunci când un copil încearcă să trimită sau să primească un mesaj explicit.

„Copiii pot fi protejați fără ca firmele să scotocească prin datele personale și vom continua să lucrăm cu guvernele, cu avocații copiilor și cu alte companii pentru a contribui la protejarea tinerilor, pentru a le păstra dreptul la intimitate și pentru a face din internet un loc mai sigur pentru copii și pentru noi toți", a declarat compania de tehnologie.

 

 

 

Sursă: The Guardian

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 1°C 3°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 1°C 2°C
CRAIOVA 4°C 3°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI