Modificările la Legea Educației, retrimise la Parlament. Președintele Klaus Iohannis a motivat că nu se asigură o definire completă a noțiunii de bullying

Proiectul privind modificarea și completarea Legii Educației a fost trimisă pentru reexaminare la Parlament de președintele Klaus Iohannis Cererea este motivată prin faptul că prin noua lege nu se mai asigură o definire completă a noțiunii de bullying, fiind exclus complet bullying-ul cibernetic.

20 Mai 2020, 13:33 (actualizat 20 Mai 2020, 13:50) |
Bullying

Administrația Prezidențială a anunțat, miercuri, că Legii pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a fost trimisă în Parlament pentru reexaminare.

Legea aduce o serie modificări și completări cu privire la acordarea consilierii psihologice antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ, precum și la sancționarea comportamentelor de tip bullying.

„În reglementarea propusă prin legea supusă reexaminării nu se mai asigură o definire completă a noțiunii de bullying, fiind ignorate aspectele de discriminare și excludere socială, care pot fi legate de apartenența la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau de o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, care ar putea fi asociate bullying-ului. Totodată, noua definiție exclude din conceptul de bullying un fenomen din ce în ce mai răspândit între tineri, respectiv, bullying-ul cibernetic”, se arată în cererea de reexaminare, potrivit Agerpres.

Mai mult, potrivit Administrației Prezidențiale, actualul cadru normativ de sancționare și definire a fenomenului de bullying a intrat în vigoare cu mai puțin de 6 luni în urmă, respectiv la data de 22 noiembrie 2019, iar o modificare la un interval atât de scurt „ar putea fi de natură să submineze eforturile de creare a unei legislații stabile, predictibile și coerente”.

Actualul mod de reglementare a acestui fenomen, căruia îi cad victime un număr din ce în ce mai mare de elevi, dar și de cadre didactice, este rezultatul efortului unor specialiști din domeniul psihologiei și din alte domenii ale științei și este considerat de către aceștia o formulă cuprinzătoare și acoperitoare. În acest sens, considerăm că modificarea acestei reglementări, care survine la un interval de timp atât de scurt de la intrarea sa în vigoare, ar putea fi de natură să submineze eforturile de creare a unei legislații stabile, predictibile și coerente, atât de necesară într-un domeniu atât de complex, cum este cel al educației. Din această perspectivă, apreciem că orice intervenție legislativă referitoare la redefinirea fenomenului de bullying trebuie realizată astfel încât să nu afecteze stabilitatea și predictibilitatea aplicării legislației din materia educației”, potrivit cererii trimise de președinte Parlamentului.

Șeful statului consideră că prin modificările operate „se restrânge domeniul de aplicare al legii asupra unor acțiuni, ceea ce contravine obiectivului acestei legi, respectiv acela de a crește nivelul de siguranță fizică și psihică în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale”.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SOCIAL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 0°C
IASI 0°C -3°C
CLUJ -3°C -6°C
CONSTANTA 0°C 0°C
CRAIOVA 1°C 0°C
BRASOV -3°C -5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI