Modificările Codurilor Penale, criticate. Ambasadorul SUA la București se arată îngrijorat de amendamentele propuse

8 mai 2018, 20:41

Deputatul Cătălin Rădulescu propune ca toți cei care au pedepse mai mici de trei ani, dar care nu au comis fapte cu violență, să facă închisoare la domiciliu. Tot el propune dublarea pragului pentru care o infracțiune este considerată cu pagube deosebit de grave. Şi Eugen Nicolicea are un amendament: cei care divulgă date despre urmărirea penală de natură a afecta imaginea publică a celor cercetați să primească până la doi ani de închisoare sau amendă. Parlamentarii ALDE propun, la rândul lor, sporirea pedepselor pentru viol și ucidere. Toate acestea sunt la stadiul de propuneri, dar cei din CSM sunt categorici.

Codruț Olaru, vicepreședinte CSM: „S-au solicitat puncte de vedere de la toate instantele judecatoresti, de la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, comisia de specialitate, respectiv, legislația, nu ne-am însușit aceste propuneri de modificare, pe cele doua texte de lege”.

Laura Codruţa Kovesi, procuror-șef al DNA: „Un cod de procedură penală care lipsește anchetatorii de posibilități reale de investigare nu cred că este util în nicio societate”.

Preşedintele comisiei speciale, Florin Iordache, a ţinut să precizeze că nu toate propunerile sunt susţinute de majoritate.

Florin Iordache, președintele Comisiei speciale pentru legile justiției, deputat PSD: „Sunt două amendamente pe care CSM le-a criticat. Este un drept al parlamentarilor de a face propriile observații”.

Ion Stelian, vicepreședinte, Comisia specială pentru legile justiției, deputat USR: „Se încearcă modificarea codurilor penale astfel încât infractorii să scape mai repede de răspunderea penală”.

Propunerile stârnesc îngrijorare şi la Washington. Ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, a anunţat că urmăreşte îndeaproape activitatea din parlament în domeniul justiţiei.

Hans Klemm, ambasadorul SUA la București: „Vrem doar să ne asigurăm că schimbările luate în considerare nu vor face dificil sau chiar imposibil ca agenţiile de aplicare a legii şi procurorii din SUA să coopereze cu partenerii lor români”.

Preşedintele comisiei de speciale din Parlament a anunţat că un vot pentru modificările aduse codurilor penale ar urma să aibă loc săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă