Modificările Codului Penal, adoptate de Camera Deputaților. PSD-ALDE au primit ajutor de la minorități ca să strângă voturile necesare

Vot final în Camera Deputaților pentru atât de contestatele modificări aduse Codului penal. Au fost înregistrate 167 de voturi "pentru", cu două mai multe decât era necesar pentru o lege organică. Cea mai controversată modificare este redefinirea abuzului în serviciu. Opoziția a anunțat deja că va ataca legea la Curtea Constituțională.

04 Iulie 2018, 10:25 (actualizat 05 Iulie 2018, 11:14) Știrile TVR |
Codul Penal, adoptat și în Cameră
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Dezbaterile în plen au început cu o surpriză pentru parlamentarii Opoziției, care au aflat că votul final a fost devansat cu o zi. La propunerea lui Florin Iordache, a fost limitat și timpul de dezbatere la o oră.

A doua surpriză a venit de la UDMR, care și-a schimbat ieri poziția inițială din comisia Iordache, iar azi a condiționat votul.

Anunțul UDMR a părut inițial să pună în dificultate coaliția PSD-ALDE. Pentru adoptarea Codului Penal era nevoie de 165 de voturi, iar cele două partide aveau în sală doar 159 de deputați. Pentru restul, au început negocierile cu parlamentarii neafiliați și cu cei de la minorități. Nici Opoziția nu s-a dat în lături de la avertismente.

Tensiunile au continuat când USR a reclamat prezența în sala a secretarului general al PSD, Marian Neacșu, care nu este membru al Parlamentului.

Președintele Camerei, Liviu Dragnea, a coborât și el în sala de plen și a votat alături de colegii săi de partid.

Alături de coaliția PSD-ALDE au votat 9 deputați din grupul minorităților și unul de la PMP: Adrian Mocanu, care a suportat imediat consecințele deciziei sale.

Rezultatul votului la limită a crescut și mai mult tonul declarațiilor, de o parte și de alta.

În noul Cod Penal, abuzul în serviciu este infracțiune doar dacă funcționarul încalcă legea în beneficiul său ori al familiei apropiate și produce un prejudiciu mai mare decât salariul minim pe economie, adică 1.950 de lei. Limita de pedeapsă scade de la 7 la 5 ani, iar neglijența în serviciu este dezincriminată total. A fost relaxată și definiția grupului infracțional organizat și au fost scăzute termenele pentru eliberare condiționată. PNL și USR au anunțat că vor contesta modificările la Curtea Constituțională.

 

ACTUALIZARE Votul pentru adoptarea modificărilor Codului penal: 167 de voturi "pentru", 97 "împotrivă", 19 abțineri. Un deputat nu și-a exercitat dreptul de vot.

ACTUALIZARE În sală sunt 228 de deputați. Sunt necesare 165 de voturi "pentru".

Social democrații au avut o nouă ședință de grup, în care au făcut și desfăcut calcule, potrivit unor surse parlamentare. Au probleme pentru că au 6 absenți astăzi în plenul Camerei Deputaților. Cei de la ALDE au și ei 3 absenți, precizează Marius Vulpe.

Astfel, actuala majoritate se poate baza doar pe 167 de parlamentari, cel puțin pe hârtie, cu 2 mai mult decât minimul necesar pentru a trece o lege organică precum Codul penal.

Toate speranțele actualei coaliții se bazează pe negocierile purtate în ultimele 2 zile cu diverși parlamentari din PMP, din grupul minorităților și chiar din grupul parlamentarilor neafiliați, coagulați în jurul lui Victor Ponta.

UDMR a anunțat că se abține de la vot.

ACTUALIZARE Este fierbere mare la Camera Deputaților, în special în rândurile actualei puteri, a transmis Marius Vulpe, jurnalist TVR, de la Palatul Parlamentului.

VIDEO
Codul Penal a trecut de Senat
Ieri, în plenul Senatului, parlamentarii UDMR au asigurat cvorumul, dar s-au abținut la vot.

Liderul de grup, Cseke Attila, a explicat motivele acestei abțineri - faptul căUDMR nu mai susține modul în care a fost definit abuzul în serviciu și nici dezincriminarea neglijenței în serviciu.

De altfel, reprezentantul UDMR în Comisia Iordache, deputatul Marton Arpad, a venit cu noi formule de redefinire a abuzului în serviciu și a cerut abrogarea acelei prevederi prin care se dezincrimina neglijența în serviciu, dar solicitările s-au lovit de refuzul actualei puteri, reamintește Marius Vulpe.

Puterea are acum un avans foarte mic în Camera Deputaților, de doar 2 voturi, în cazul în care UDMR, așa cum susțin unele surse parlamentare, se va abține și astăzi.

În aceste condiții, PSD va depinde în special de voturile parlamentarilor care sunt neafiliați și de cele ale minorităților naționale. Este greu de presupus că parlamentarii din grupul minorităților vor susține acele prevederi prin care s-a dezincriminat parțial abuzul în serviciu.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 3°C
IASI 4°C 4°C
CLUJ 4°C 5°C
CONSTANTA 7°C 6°C
CRAIOVA 5°C 2°C
BRASOV 5°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI