Modificările aduse cărților clasice pentru copii ale lui Roald Dahl stârnesc un conflict de cenzură

Un timbru poștal din Marea Britanie reprezentând o ilustrație din romanul „BFG” de Roald Dahl.
Un timbru poștal din Marea Britanie reprezentând o ilustrație din romanul „BFG” de Roald Dahl.
22 februarie 2023, 13:47

Dahl, care a murit în 1990 la vârsta de 76 de ani, a fost creatorul unor personaje precum Matilda, BFG, Fantastic Mr. Fox, Willy Wonka și Twits. Cărțile sale s-au vândut în peste 300 de milioane de exemplare și au fost traduse în 63 de limbi, în timp ce au existat numeroase adaptări ale operei sale atât pentru marele, cât și pentru micul ecran.

Cu toate acestea, autorul a fost mult timp considerat controversat, iar în 2020 moștenitorii săi și-au cerut oficial scuze pentru comentariile antisemite făcute în timpul vieții sale.

S-a aflat acum că edițiile actuale ale cărților sale, publicate de Puffin, prezintă următoarea formulare în partea de jos a paginii de copyright: „Cuvintele contează. Cuvintele minunate ale lui Roald Dahl te pot transporta în lumi diferite și îți pot face cunoștință cu cele mai minunate personaje. Această carte a fost scrisă cu mulți ani în urmă și, prin urmare, revizuim periodic limbajul pentru a ne asigura că poate fi savurată în continuare de toți cei de astăzi.”

La aceste revizuiri au lucrat „cititorii de sensibilitate” dintr-o organizație numită Inclusive Minds, care se descrie ca fiind „un colectiv de oameni pasionați de incluziune, diversitate, egalitate și accesibilitate în literatura pentru copii și care se angajează să schimbe fața cărților pentru copii.”

Într-un lung reportaj publicat sâmbătă, ziarul britanic The Daily Telegraph a dezvăluit că a descoperit sute de modificări în numeroasele cărți pentru copii ale autorului. O analiză atent efectuată de jurnaliștii săi, a dezvăluit că limbajul referitor la gen, rasă, greutate, sănătate mintală și violență a fost tăiat sau rescris. Printre acestea se numără eliminarea unor cuvinte precum „gras” și „urât”, precum și descrieri care folosesc culorile alb și negru.

Jurnaliștii care au analizat opera au găsit 59 de modificări numai în „Vrăjitoarele”, alte sute fiind descoperite în alte cărți populare ale lui Dahl, precum „Charlie și fabrica de ciocolată” și „Matilda”.

Rushdie a postat sâmbătă pe Twitter pentru a-și exprima opoziția față de demersul Puffin în colaborare cu moștenitorii regretatului autor.

„Roald Dahl nu a fost un înger, dar aceasta este o cenzură absurdă. Celor de la Puffin Books și moștenitorilor lui Dahl ar trebui să le fie rușine”, a scris Rushdie pe Twitter.

Chiar și premierul britanic Rishi Sunak a intrat acum în controversa Dahl, pronunțându-se împotriva demersului de actualizare a cărților.

Când a fost întrebat luni, în cadrul unei conferințe de presă, dacă este corect să cenzurăm cărțile pentru copii, purtătorul de cuvânt al lui Sunak a folosit terminologia lui Dahl, spunând: „Când vine vorba de moștenirea noastră literară bogată și variată, prim-ministrul este de acord cu BFG că nu ar trebui «să te joci cu cuvintele».”

Purtătorul de cuvânt a adăugat că „este important ca operele de literatură și ficțiune să fie conservate și nu să fie epurate” și a spus: „Întotdeauna am apărat dreptul la libertatea de exprimare”.

Într-o declarație trimisă CNN, compania care se ocupă de moștenirea autorului, Roald Dahl Story Company, a explicat că actuala revizuire Puffin, în parteneriat cu Inclusive Minds, a început în 2020 – cu un an înainte ca operele lui Dahl să fie achiziționate de Netflix.

Compania a precizat: „Vrem să ne asigurăm că poveștile și personajele minunate ale lui Roald Dahl continuă să se bucure de toți copiii de astăzi. Atunci când se publică noi tiraje ale unor cărți scrise cu ani în urmă, nu este neobișnuit să se revizuiască limbajul folosit, alături de actualizarea altor detalii, inclusiv coperta și aspectul paginilor unei cărți. Principiul nostru călăuzitor în tot acest timp a fost acela de a păstra poveștile, personajele, precum și ireverența și spiritul tăios al textului original. Toate modificările făcute au fost mici și atent analizate.”

Suzanne Nossel, CEO al PEN America, o rețea de scriitori care protejează libertatea de exprimare, a reacționat cu furie la vestea revizuirilor pe rețelele de socializare.

Într-un șir de 13 tweet-uri, ea a declarat că organizația este „alarmată” de modificări, care au fost făcute într-un „pretins efort de a curăța cărțile de ceea ce ar putea ofensa pe cineva”.

Ea a scris: „Dacă începem pe calea încercării de a corecta jignirile percepute, în loc să le permitem cititorilor să primească și să reacționeze la cărți așa cum sunt scrise, riscăm să distorsionăm munca marilor autori și să întunecăm lentila esențială pe care literatura o oferă asupra societății.”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Rusia adoptă o nouă lege care permite cenzura și limitează libertatea de expresie