Modificări la Codul Fiscal, de la 1 august: Pachetul de țigări se scumpește cu 60 de bani, litrul de alcool – cu 6 bani. Contribuții mărite pentru angajatorii celor cu contracte part-time

15 iulie 2022, 18:14

De la 1 august vom plăti în plus în jur de 60 de bani la pachetul de țigări și 6 bani la fiecare litru de alcool. Tot de luna viitoare, angajatorii vor plăti la stat contribuţii similare salariului minim în cazul contractelor part-time. Iar angajații din construcții și din agricultură vor avea facilități fiscale doar dacă salariul nu depăşeşte 10 mii de lei, în prezent, pragul fiind de trei ori mai mare. După negocieri cu patronii de resturante și mediul de afaceri, ministrul Finanțelor și premierul au acceptat ca restul măsurilor să se aplice de la începutul anului viitor.

Citește și: Câciu: Am adoptat forma finală a modificărilor Codului Fiscal. O ajustare echilibrată între nevoia de a sprijini în continuare economia și cetățenii și de a asigura un echilibru fiscal bugetar

ADRIAN CÂCIU, ministrul Finanțelor: Aș prezenta situația de la HoReCa, în care termenul de intrare în vigoare a impozitului pe cifra de afaceri de 1% sau a opțiunii pentru impozit pe profit a fost dus către data de 1 ianuarie 2023. Sunt o serie de excepții care sunt eliminate, cum ar fi excepția de cotă redusă de TVA de 5 % la serviciile de restaurant cazare și catering și revenirea la cota de 9 %. La fel, o eliminare de excepție de cota redusă de TVA de 9 % la băuturile pe bază de îndulcitori sau zahăr, revenirea la cota de 19 %.

Se schimbă şi pragurile de impozitare în cazul jocurilor de noroc: 3% taxă pentru câștigurile de până la 10.000 de lei, cu o creştere progresivă care ajunge la 40%, pentru cei care câștigă peste 67 de mii de lei.

ADRIAN CÂCIU, ministrul Finanțelor: Am ridicat plafonul pentru care salariații din România beneficiază de deduceri la 4.550 de lei, pentru cei care au persoane în întreținere, și am introdus deduceri suplimentare pentru tinerii de până în 26 de ani sau pentru familile care au câte un copil sau doi sau trei în întreținere, o deducere suplimentară de 100 de lei/copil.

NICOLAE CIUCĂ, premierul României: Am făcut tot ceea ce a depins de noi astfel încât să începem, așa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excepțiile, iar pe de altă parte să facem în așa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate.

Toate aceste modificări fiscale se vor vedea în preţuri, cred economiştii.

Cristian Păun, analist economic: Toate aceste taxe, mai ales cele puse pe mediul de afaceri, vor fi trecute în preț, în bună măsură. Și atunci cu siguranță creșterea taxării reprezintă paie pe foc și în niciun caz, pe lângă inoportunitatea asta de creștere de taxe, mai trebuie să vorbim și de faptul că Guvernul alege calea cea mai ușoară.

Guvernul a calculat că noile modificări fiscale vor aduce în plus anul acesta la bugetul de stat 1,2 miliarde de lei, iar anul viitor cifra va ajunde la 10,5 miliarde de lei. Asta înseamnă economii între 1 și 2% din PIB.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Referendum la Paris, pe tema triplării tarifelor de staţionare pentru SUV-uri

Comasarea alegerilor este ca și abandonată