Modificări ale Codurilor penale, discutate luni, în comisia Iordache. Opoziția spune că propunerile afectează lupta anti-corupție

14 decembrie 2017, 15:41

Sunt noi discuții care se referă la posibilitatea modificării Codurilor penale în conformitate cu o directivă a Parlamentului European de anul trecut, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal. Astăzi Florin Iordache și reprezentanții majorității i-au informat pe cei din Opoziție cu privire la amendamentele deja depuse de actuala majoritate. Amendamente care, în opinia Opoziției și a DNA, afectează foarte mult procedura de anchetă și lupta împortiva corupției. În condițiile în care o serie de mijloace de probă sunt anulate prin modificările aduse în special de reprezentanții PSD – cum ar fi înregistrările video ambientale care ar putea pe viitor să nu mai poată fi probe la dosar.

Mai mult, în cazul audierilor martorilor, acest lucru se va putea face numai în prezența inculpatului, situație care ar putea duce la intimidări și presiuni din partea persoanei vizate în respectivul dosar.

În cazul arestaării preventive, aceasta nu va mai putea fi aplicată în cazul persoanelor acuzate de corupție, spălare de bani sau evaziune fiscală.

Afectată este și presa. Avem o prevedere, propusă de Șerban Nicolae, care se referă la imposibilitatea de a mai comunica în mod oficial numele persoanei asupra căreia s-a început urmărirea penală, până la trimiterea acesteia în judecată. Dacă DNA sau un jurnalist fac cunoscute astfel de informații, instituția sau persoana în cazuă pot să răspundă penal, pentru că este considerată o infracțiune.

Opoziția susține că amendamentele depuse de Putere transced prevederile conținute în directiva europeană și acuză actuala Putere că se folosește de reglementările europene pentru a face scut în jurul infractorilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă