Modificarea structurii anului școlar nu este definitivă. Elevii și părinții resping schimbările propuse de ministrul Educației

Elevii și părinții contestă schimbările anunțate ieri de ministrul Educației privind structura anului școlar. Ei nu sunt de acord cu vacanţa de primăvară de o lună, nu vor prelungirea anului școlar cu două săptămâni și nici amânarea Evaluării Naționale. Ministrul Educației anuntă totuși că e deschis și altor propuneri care să le permită elevilor de clasa a 8-a să susțină examenul la data stabilită inițial.

24 Martie 2021, 14:16 (actualizat 24 Martie 2021, 20:40) |
Elevii și părinții resping schimbările propuse de ministerul Educației
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Vestea schimbărilor din Educație i-a luat prin surprindere pe elevi și pe părinți.

SABINA SPĂTARIU, președintele Asociației Elevilor din Constanța: “O vacanță de o lună va strica ritmul elevilor care și așa a fost obținut destul de greu din cauza pandemiei. Suntem de părere că nu e o măsură bună și că trebuie să ne axăm pe a face școală, în aceste momente, și a încerca să menținem cât de mult elevii în sălile de curs”.

IULIAN CRISTACHE, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți din Învățământ: “Cum poate să ajute un copil o vacanță de o lună de zile, cu 2-3 luni de zile înainte de susținerea examenului? Se putea rămâne în online. Dar dacă decretezi în starea de carantinare, știm că era vorba de acea indemnizație de 75% care trebuia să vină pentru părinții care trebuia să stea cu propriii copii".

În fața protestelor, ministrul Educației anunță că rămâne deschis propunerilor, înainte de a se lua decizia finală. Examenele naționale ar putea fi păstrate la datele inițiale, iar semestrul al doilea să fie prelungit doar cu o săptămână, până pe 25 iunie. Săptămâna "lipsa" ar putea fi recuperată în zilele de sâmbătă. Însă, vacanța de primăvara rămâne între 2 aprilie și 4 mai. Ministerul Sănătății susține această variantă, din motive epidemiologice, explică ministrul Educației.

MARIUS NISTOR, președintele Federației "Spiru Haret": „Văd că apare o adevărată ruptură între dreptul la educaţie şi dreptul la sănătate. Unii preferă să închidă şcoala şi să ţină mall-urile deschise, să rămână toate cluburile deschise. Problemele acestea nu le abordăm, dar preferăm să dăm în şcoală”.

Președintele Klaus Iohannis consideră acceptabile propunerile ministrului Educației.

KLAUS IOHANNIS, președintele României: “Dacă numărul de pacienți crește și trebuie intervenit și aici, cred că propunerea făcută de ministrul Educației este una acceptabilă, să se contopească cele două vacanțe. Este complicat pentru părinții care iarăsi vor avea copii acasă, dar cred că niciun sacrificiu nu e prea mare pentru sănătatea copiilor noștri”.

Până la vacanță de primăvară, școlile vor rămâne deschise în localitățile care nu sunt în carantină, chiar dacă este depășit pragul de 6 cazuri la mia de locuitori.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Propunerile vor fi definitivate mâine, joi, 25 martie, când se organizează la Ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților.

Atât părinții cât și elevii au contestat schimbările anunțate, potrivit cărora elevii urmează să aibă o lună de vacanță de la Paștele catolic la Pastele ortodox, apoi să se prelungească anul școlar până în 2 iulie, iar Examinarea Națională să se desfășoare în iulie, lucru contestat de părinți, care spun că temperaturile ridicate de la acea vreme ar reprezenta un efort în plus pentru acești elevi.

În aceste condiții ministrul a venit cu  o nouă variantă în care data examenelor naționale nu se mai schimbă, iar anul școlar se prelungește doar cu o săptămână, iar săptămâna lipsă să fie recuperată pe parcursul zilelor de sâmbătă din lunile mai si iunie.

Vacanța de primăvară de o lună rămâne așa pentru că este solicitarea ministerului  Sănătății din motive de pandemie.

Elevii și părinții sunt nemulțumiți și de propunerea ca elevii să meargă fizic la scoală chiar dacă incidența este de peste șase la mie.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 2°C 6°C
CLUJ 1°C 2°C
CONSTANTA 4°C 6°C
CRAIOVA 5°C 5°C
BRASOV 1°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI